O portalu

Kratica svetog imena Isusova ΙΗΣΟΥΣ iz grčkog jezika

Na ovoj se internetskoj adresi nalazi portal za interdisciplinarno multimedijsko istraživanje i primjenu Svetoga pisma koji djeluje u sklopu Filozofsko-teološkoga instituta Družbe Isusove u Zagrebu. Internetska adresa portala temelji se na čuvenom prvom načelu duhovnosti velikoga učitelja zapadne duhovnosti, sv. Ignacija Lojolskog: “Ad maiorem Dei gloriam” – Na veću slavu Božju.

U tjednu Krista Kralja, na završetku crkvene godine, pala je odluka. S Došašćem 2023. portal, koji se razvija sve tamo od g. 1999., nosi naslov: “Hrvatski biblijski portal”. Takav naslov odražava s jedne strane činjenicu da je sadržaj pisan u najvećoj mjeri hrvatskim jezikom, koji kao službeni jezik pripada i u Europsku uniju. S druge strane nosi ga želja za njegovanjem i ispravnoga pisanja i ljepote prebogate hrvatske jezične baštine. I s novim nazivom ovo ostaje mali biblijski portal, bez pretenzije za bilo kakvom isključivošću i sveobuhvatnom nadležnošću u hrvatskoj kulturi, koja sve tamo od sv. Jeronima, sv. braće Ćirila i Metoda i prvijenca-spjeva “Judita” iz Marulova pera blisko, duboko i opsežno surađuje s biblijskim Duhom.

U skladu sa suvremenom tehnikom i s ekologijskim principima na portalu su objavljeni znanstveni radovi, biblijsko-teološki eseji, promišljanja i molitveni tekstovi, prezentacije, zvučni i video-zapisi. Tu su priručnici s tečajeva biblijske antropologije i biblijske duhovnosti, te skripta i udžbenici sa sveučilišne nastave. Cjelokupan sadržaj podliježe recenziji Filozofsko-teološkog instituta Družbe Isusove u Zagrebu, afiliranog Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu.

Pravna napomena: Svi publicirani radovi, iako su osobna kreacija autora, vlasništvo su Hrvatske provincije Družbe Isusove i smiju se koristiti jedino u skladu s nakanama Provincije ili uz izričit njezin pristanak. Portal sa svoje strane ne prikuplja i ne obrađuje podatke posjetitelja.

stanje: 4. 12. 2023.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.