Tajna Isusova Srca

Sadržaj i teološko značenje liturgijskih čitanja na svetkovinu Presvetoga Srca Isusova: Hoš 11,1.3-4.8c-9; Ef 3,8-12.14-19; Iv 19,31-37

Eva Vukina, Srce Isusovo (2021.) – Akademska slikarica – Eva Vukina
Tajna Isusova Srca
Tajna Isusova Srca

Naša Zaklada, koja u okrilju Bazilike čuva spomen na jedinu žrtvu zagrebačkog potresa, djevojčicu Anamariju Carević, i omogućuje svima vama koji želite da možete izravno sudjelovati u obnovi i izgradnji, danas s dubokim osjećajem poziva da poslušamo riječi koje bilježi prorok Hošea: »Srce mi je uznemireno, utroba mi uzavrela« (Hoš 11,8). Kad poslušamo taj Božji govor, onda ulazimo u samo središte kršćanske vjere. U Isusu Kristu, Gospodinu i Spasitelju, božansko srce – Božja emocija i snaga Božje ljubavi – postalo je ljudsko srce. Ljudsko koplje zabija se i para svetu Božju nutrinu, ljubavlju natopljenu, nježnu, majčinski sućutnu i brižnu, nutrinu koja čuva i hrani. Pred Božjim Srcem čas je za korjenito obraćenje i nov početak.

Mesija je uzeo na sebe životni put svojega naroda. Po anđelu, koji se javio poočimu Josipu, Bog ga doziva da se vrati iz Egipta (Hoš 11,1) kamo su se bili sklonili pred Herodom. Mali Isus uči hodati (Hoš 11,3), u ruci svoje Majke Marije, koja ga drži, prepoznaje vodstvo Oca nebeskoga. Stavlja se u ruke Očeve kad je s dvanaest godina jasno rekao gdje mu je biti, kamo pripada (Lk 2,49). Potpuni Božji svetac posred nas (Hoš 11,9) je živio da nam pokaže kakvi su to konopci ljubavi kojima nas Bog privlači (Hoš 11,4). U svom presvetom Srcu Isus nam poklanja sve svoje, neizmjerno, neistraživo duhovno bogatstvo (Ef 3,8). Otvara nam dužinu i širinu, visinu i dubinu božanske ljubavi koja nadilazi našu naravnu spoznaju (Ef 3,19).

Dolaze nam za dva dana europski izbori. Drugi put u ovoj tzv. superizbornoj godini mi dajemo svoj glas i biramo tko će nas zastupati. Čas je za dubinsko obraćenje i povratak na sveti izvor. Evo što može Hrvatska dati Europi i cijelomu svijetu: tajnu Isusova Srca! U njemu je put, u njemu je istina; u Srcu Isusovu život je naš. Kako dobro izabrati? Ovdje pred Srcem Gospodinovim potraži svjetlo i onda s mirom zaokruži u nedjelju ime one osobe za koju ti savjest kaže da će biti svjedok Isusove ljubavi!

Na današnju svetkovinu Presvetoga Srca Isusova sjećamo se najpotresnijeg povijesnog časa kada naše kruto ljudsko koplje probada utrobu Božjega Sina (Iv 19,34). Osuđenici, raspeti na križu, mogli su još mnoge sate u teškim mukama biti živi. Na riječ zapovjednika krvnici bi im toljagama slomili kosti na nogama i – bez oslonca u tijelu – raspeti se ugušio u vlastitoj krvi.

Isus je međutim nakon strašne muke već preminuo. Sam je bio proglasio: »Dovršeno je« (Iv 19,30) i prema psalmu predao je duh u ruke Ocu nebeskom (Ps 31,6). Rimsko koplje pravno utvrđuje smrt, ali prisutni svjedok Ivan prepoznaje još puno više. Ostvaruje se Pismo. Gledamo onoga koga smo proboli (Iv 9,37; Zah 12,10). U otvorenom Srcu – riječima Poslanice – na svjetlo dolazi raspored Božjega otajstva, Božjega života koji je vjekovima bio skriven (Ef 3,9), a sada sjaji.  S kajanjem, klanjamo se jer nije to naša osuda i prokletstvo, nego s tolikim vjernim dušama iz prva dva tisućljeća kršćanstva, evo i u trećem radosno pristupamo izvoru spasenja.

Zaklada za obnovu Bazilike Srca Isusova i izgradnju pastoralnoga centra danas čestita svima vama koji ste pronašli ovaj ponešto skriven oltar Kristova Srca, zbog obnove još uvijek nalik betlehemskoj štalici a ne veličajnom svenarodnom svetištu kakvo će uskoro opet biti ovdje u srcu glavnoga grada. Hvala svima vama koji ste danas s ljubljenim Ivanom pod križem. U svetoj pričesti primimo otvorena srca Kristovu predragocjenu krv koja napaja, posvećuje, otkupljuje! Uđimo u svetu vodu iz njegova Srca koja jedina pere i čisti od grijeha, briše svu našu krivicu!

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Jedan komentar:

  1. Como les sucedia a los fieles con el cura de Ars, yo en mis ojos tambien se asomaron las lagrimas ante tus palabras. Gracias por esta homilia!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.