Apostol Barnaba (11. lipnja)

uz današnji spomendan – nov nastavak u nizu “Religija i šport”

Paolo Veronese, Sv. Barnaba liječi bolesnika (1566.)

Posvećeno Zakladi za obnovu bazilike Srca Isusova i izgradnju pastoralnog centra Anamarija Carević.
Emisija “Poluvrijeme” radnim danom 6:55 na SPTV – Sportskoj televiziji, epizoda 936, utorak, 11. lipnja 2024. Biblijska razmišljanja o duhovnoj dimenziji športa.
Hvala Bogu! Novi nastavak niza “Religija i šport” u suradnji našega Filozofsko-teološkoga instituta Družbe Isusove, afiliranoga Papinskom sveučilištu Gregoriana, s Hrvatskim olimpijskim odborom.
Produkcija: Ivo Krištić, Sports-life

Apostol Barnaba (11. lipnja)

Može li se u sportu dogoditi da netko tko nije u prvoj vrsti, nego u drugoj ili trećoj momčadi, ipak toliko svojim talentom i svojim marom zasjaji da ga svi odmah prepoznaju kao prvaka? Brzo će mu pripasti mjesto među izabranima.

Crkva se danas sjeća svetoga Barnabe, koji je najpoznatiji kao suradnik sv. Pavla. Premda nije među Dvanaestoricom iz evanđelja, on ima puni naslov apostola. Znamo ga iz Djela apostolskih kao čestita muža, koji je pun Duha i vjere (Dj 11,24). Podrijetlom je iz Levijeva plemena, a rođen u dijaspori, na Cipru s prvim imenom Josip (Dj 4,36). Na rodni Cipar opet će se povući (Dj 15,39) nakon Apostolskog koncila u Jeruzalemu kad proglase njegove rezultate u Antiohiji (Dj 15,25) i kad Pavao pođe dalje u misije s drugim suradnicima.

Barnaba od početka radikalno slijedi običaj Prve Crkve, prodaje svoje imanje (Dj 4,37) i daje se na apostolsku službu. Prvi put on je veza. Dovodi Pavla kojega su se u prvi mah još svi bojali i svjedoči o njegovu obraćenju (Dj 9,27). I drugi put Barnaba odlazi po njega kad se zbog progona morao skloniti u daleki zavičaj u Tarzu (Dj 11,25). Barnaba je prvi koji velik broj Grka, koji nisu bili članovi Božjega naroda, dovodi do vjere u Isusa. S Pavlom je među pet apostola i proroka oko godinu dana na službi u Antiohiji gdje je prvo nastao naziv „kršćani“ (Dj 11,26; 13,2).  Za cara Klaudija u vrijeme gladi dostavlja pomoć u Judeju (Dj 11,30). Pod vodstvom Božjega Duha s Pavlom kreće u prve velike misije i u svom zavičaju na Cipru i po Maloj Aziji (Dj 13,2). Zajedno s Pavlom doživljava progon iz zavisti (Dj 13,51), dižu bunu protiv njih (Dj 14,2). Drugdje ih pogrešno ih shvaćaju kao bogove iz grčke mitologije (Dj 14,12).

U povijesti Crkve Barnaba ima ključno mjesto jer zajedno s Pavlom svjedoči o poganima koji su postali Kristovi vjernici (Dj 14,27), pa će apostoli i starješine u Jeruzalemu na prvom koncilu donijeti odluku i sastaviti prvi crkveni dokument (Dj 15,22) koji propisuje da nije nužno najprije prihvatiti starozavjetni Mojsijev Zakon da bi netko bio primljen u Crkvu, to jest vjera u Isusa nije smo za izabrani narod Izraela, nego za sve narode.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.