Pobjedniku u kojemu je mir (Iv 16,29-33)

Uz današnje Evanđelje: ponedjeljak 7. vazmenog tjedna

Carl Bloch, Posljednja večera

Hvala Bogu, u devetnici Duhu Svetomu mrvica s Gospodareva stola na našemu Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove, afiliranom Papinskom sveučilištu Gregoriana i združenom s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu, za smirenje i utjehu, za još dublje razumijevanje Kristova uskrsnuća, za čitanje i slušanje:

Pobjedniku u kojemu je mir (Iv 16,29-33)

Pobjedniče nad svijetom, je li to trenutak ushita zbog važne, bitne spoznaje i onoga jasnog svjetla koje mi tijelo i dušu ispunja ugodnim osjećajem? Evo, shvaćam, znam! Govoriš mi otvoreno, ne u slici ni prispodobi, nego izravno i ja te poznajem. Ili je to daleko više moje pretjerano i pogrešno samopouzdanje, ohola samouvjerenost i nerealan osjećaj sigurnosti? Kažem »Vjerujem«, a ti znaš moju malovjernost (Mt 14,31), znaš moju nevjeru (Mk 9,24), Isuse. Tako lako ću pobjeći i zatvoriti se od straha (usp. Iv 20,19). Ostavljam te i jurim u svoju sebičnost – svatko na svoju stranu.

Ti sve znaš (Iv 16,30 usp. Iv 2,17). Zato me hrabriš i tješiš, bodriš me i sokoliš, isto onako kao kad si nam po moru dolazio i umirujuće upozorio da si to ti (θαρσεῖτε Mt 14,27; Mk 6,50; Iv 16,33): Hrabro samo! Imajte povjerenja! S pouzdanjem, odvažno!

Ti, Gospodine, nisi sam – ni onda kad iz dubine duše zazivaš i pitaš: »Zašto si me ostavio?« (Mk 15,34; Ps 22,2). Otac je s tobom, tvoj Bog, od majčine utrobe (Ps 22,11), otkako te na majčinim grudima učio povjerenju (Ps 22,10). Od Boga dolaziš i došao si k meni u ovaj svijet u kojemu imam nevolju i muku, stisku u sebi i oko sebe. A ti mi riječ upućuješ zato da u tebi pronađem smirenje i spokoj za sebe, zato da u tvom srcu imam svoj mir.

22. 5. 2023.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

6 komentara:

 1. Božji blagoslov i srdačan pozdrav dragi Pater.
  Pozdravljam vas u Imenu Isus, u sili i snazi Duha Svetoga kojega je Otac u izobilju izlio na Vas, Vaše srce, um i divna djela (pisanu riječ).
  Hvala vam što to nesebično dijelite s nama, tumačite, poučavate Božju riječ, Sveto pismo, radosnu vijest, besplatno primiste, besplatno dajete. Dao Bog da nam svima bude na korist i na spas duše, da se Gospodin uvijek i svugdje slavi i proslavlja, a Vas neka Predragocjena krv koja je potekla iz Presvetog Srca Isusova pere, krijepi, snaži i jača da nam uzmognete još dugo, nadahnuti Duhom Svetim. izlijevati dušu kroz RIJEČ. Blagoslovite me, Oče, uputite jedan uzdah Kristu za mene.
  S poštovanjem, pratim vas i dalje… Mirjana

  • Hvala od srca!
   Isuse, Spase naš, blagoslovi Mirjanu i sve oko nje, pomozi, posveti!

   • Amen, Aleluja!

    • Srdačan pozdrav, dragi pater!
     Kao i svako jutro Božja riječ uz vaše razmatranje i tumačenje. Zapazila sam svoj komentar od prošle godine i pomislim KAKO VRIJENE LETI. Prođe još jedna godina…
     Sve prolazi! Sve se mijenja!
     Samo je Gospodin, RIJEČ uvijek isti, i kako vi kažete “VRIJEDI LI OVO I DANAS…?” O da, jako…
     Ponavljam sve i želim vam isto što sam napisala u komentaru prošle godine uz jednu molbu: na oltaru bazilike Srca Isusova jedan uzdah IZVORU SVAKOGA DOBRA za moju mamu koja je hitno prebačena u bolnicu.
     Božji blagoslov dragi pater do novog “duhovnog susreta”! Mirjana

 2. Zahvaljujem dragi pater, od srca!
  Neka Gospodin u svojoj neizmjernoj dobroti i po zagovoru sv. Rafaela usliša naše molitve, da sve bude po Njegovoj sv. volji, Njemu na slavu a nama na korist i spasenje!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.