Zagrljaj s Uskrslim (Mt 28,8-15)

uz današnje Evanđelje: uskrsni ponedjeljak – drugi dan Vazmene osmine

Nicolas Bertin, Uskrsnuće Kristovo (oko 1710.)

Emisija “Poluvrijeme” radnim danom 6:55 na SPTV – Sportskoj televiziji, epizoda 885, u ponedjeljak 1. travnja 2024. Biblijska razmišljanja o duhovnoj dimenziji športa. Hvala Bogu! Novi nastavak niza “Religija i šport” u suradnji našega Filozofsko-teološkoga instituta Družbe Isusove, afiliranoga Papinskom sveučilištu Gregoriana, s Hrvatskim olimpijskim odborom. Produkcija: Ivo Krištić.

Zagrljaj s Uskrslim (Mt 28,8-15)

Sportski junaci i junakinje, kad im dođe finale ili kad idu na Olimpijadu, s pravom osjećaju veliku radost i onaj naravan i dobar strah pred velikim zadatkom. Odmah mogu razumjeti strah i radost koju osjećaju uskrsne žene kad odlaze s Kristova groba. Ostao je prazan. Ondje su samo Božjega anđela susrele.

Sretan vam Uskrs! Svi znamo, hvala Bogu za četrdeset dana korizme. A  evo sada započinje novih daleko važnijih četrdeset dana koji izvrsno pokazuju značenje svete mise. Živa zajednica susreće se sa svojim živim Gospodinom. Djela apostolska doslovno bilježe. Punih 40 dana Isus je svojim pomoću brojnih čvrstih dokaza pokazivao da je živ.

Današnje evanđelje jedan je od tih dokaza. Možemo mi tumačiti pa i zbijati šale zašto uskrsli Isus ide u susret najprije ženama. Evanđeoska je činjenica jasna: hrabro su i vjerno ostale odane Isusu i nakon njegove mučeničke smrti. Dok su odabrani učenici zatvoreni u strahu, one idu poslužiti pokojnoga Gospodina kao što su mu sve tamo do Galileje, od početka bile na usluzi i omogućile naviještanje Evanđelja.

Prema Matejevu izvještaju one nemaju nikakve poteškoće odmah prepoznati tko je to. To je brzina ženskoga srca. Stas i glas, milo lice Učiteljevo dosta su. Odmah, klanjajući se, grle svoga Isusa.

Učitelj im svojom riječju oduzima strah, a velika radost, koja u biblijskoj povijesti označava presudne događaje, ostaje. Mogu one nastaviti svoje trčanje.

Ne kori Isus učenike, ne odbacuje ih, nego vidi u njima braću i traži da se vrate na početak, u Galileju. Gdje su ga prvi put susret, opet će ga vidjeti.

Uskrs je i cijeloj Crkvi prilika da se dadnemo u sveti trk, snažan osjećaj, u pravu uskrsnu kampanju. A to je skroman život nas ranjivih i lomljivih s uskrslim Isusom, Tako još više osjećamo razliku od spletke i podmićivanja na koje se u Evanđelju u još jednom vijećanju daju oni koji su davno započeli vijećanje kako da Isusa pogube. Sada opet troše silan novac da razglase laž i krađu, svjesni da mogu i Pilata nagovoriti i uvjeriti. U takvom svijetu koji se ravna prema spavajućim svjedocima, pobožne žene Isusovoj braći trče donijeti najradosniju vijest. Točno ono što je svojim unaprijed najavio, to će Rabbi Isus i učiniti. Ide pred njima u Galileju.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.