Trening po metodi Emaus (Lk 24,13-35)

uz današnje Evanđelje: srijeda u uskrsnom tjednu – četvrti dan Vazmene osmine

Hendrick ter Brugghen, Večera u Emausu

Posvećeno Anamariji i njezinoj Zakladi za obnovu bazilike Srca Isusova i izgradnju pastoralnog centra Anamarija Carević.
Emisija “Poluvrijeme” radnim danom 6:55 na SPTV – Sportskoj televiziji, epizoda 887, u srijedu, 3. travnja 2024. Biblijska razmišljanja o duhovnoj dimenziji športa. Hvala Bogu! Novi nastavak niza “Religija i šport” u suradnji našega Filozofsko-teološkoga instituta Družbe Isusove, afiliranoga Papinskom sveučilištu Gregoriana, s Hrvatskim olimpijskim odborom.
Produkcija: Ivo Krištić, Sports-life

Trening po metodi Emaus (Lk 24,13-35)

U športu i oni ustrajni i marljivi mogu se naći teško razočarani i pogođeni kad im se čini da su nade propale i da je bolje odustati. Je li tako bilo s onom dvojicom Isusovih sljedbenika koji se na sam uskrsni dan vraćaju u svoj Emaus? Ostavljaju sve, razočarani.

Izvještaj je toliko čuven da ga napamet znamo pa možemo odmah ući u bitne pojedinosti. S Kristovim uskrsnućem započinje sveto vrijeme terapeutskoga studija Svetog pisma. Isus ovu dvojicu vodi kroz cijeli, kako danas kažemo, Stari zavjet. Sebe sama tumači pomoću Biblije i tako nam otkriva njezin smisao.

Baš kao što je prije muke i smrti bio Učitelj, tu svoju ulogu i dalje nastavlja izdašnom, dovitljivom, strpljivom metodom. On se pridružuje učenicima u njihovu odlasku i bijegu. Zaustavlja ih sa zanimanjem u njihovom raspravljanju i traženju u kojem jedan drugom kao da dobacuju svoja tumačenja. Prihvaća svojevrsnu uvredu da je stranac i strpljivo sluša vrlo precizne podatke o samome sebi. Slična pedagoška gluma bit će i kad se kod cilja napravio kao da hoće dalje poći.

Koja je to utjeha, kad ima otkriva da je njihova nada ispravna i ispunjena. Pa on jest otkupitelj. Njihova spora srca dovodi do vrućega plamena, njihov mučan razgovor pretvara u odanu zajedničku molitvu kojom traže da ostane s njima. Tolika je snaga njegove osobe, premda u taj čas nisu još prepoznali tko je. Napokon, poznatim znakom koji je učinio kad je mnoštva nahranio, kad je na Posljednjoj večeri Pashu slavio, otvara ima oči kao što im je putem otvarao smisao Svetoga pisma.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.