Suze Marije Magdalene (Iv 20,11-18)

uz današnje Evanđelje: utorak u uskrsnom tjednu – treći dan Vazmene osmine

Frederick Sandys (1829.–1904.), Suze Marije Magdalene, Norfolk Museums Service

Posvećeno Anamariji i njezinoj Zakladi za obnovu bazilike Srca Isusova i izgradnju pastoralnog centra Anamarija Carević.
Emisija “Poluvrijeme” radnim danom 6:55 na SPTV – Sportskoj televiziji, epizoda 886, u utorak, 2. travnja 2024. Biblijska razmišljanja o duhovnoj dimenziji športa. Hvala Bogu! Novi nastavak niza “Religija i šport” u suradnji našega Filozofsko-teološkoga instituta Družbe Isusove, afiliranoga Papinskom sveučilištu Gregoriana, s Hrvatskim olimpijskim odborom.
Produkcija: Ivo Krištić, Sports-life

Suze Marije Magdalene (Iv 20,11-18)

Šport poznaje suze. I one bolne zbog poraza i neuspjeha, zbog silnoga razočaranja koje je još teže jer si sve od sebe dao. Je li tako slično s Marijom Magdalenom kod groba Kristova na početku današnjeg evanđelja?

Ne čudimo što lik Marije Magdalene otpočetka i u svjetskoj i u domaćoj literaturi pobuđuje maštu pisaca. Ali autentični evanđeoski izvještaj još je daleko snažniji I Marko i Ivan slažu se. Prva se susrela s uskrslim Isusom. Prijelomni su preokreti u njezinu životu. Najprije je oslobođena od opsjednuća. Spremno se daje na službu svome Spasitelju, a onda hrabro ostaje uz križ kad su božanskoga Učitelja, usprkos njegovoj dokazanoj moći razapeli. I kao pokojni pravednik on je za nju „moj Gospodin“. Pred anđelima ona neutješna plače i tuži se. Gdje je mjesto kamo su ga zlobnici stavili? Želi mu i u grobu iskazati svoju žarku ljubav kojom je spremna i njegovo mrtvo tijelo sama na rukama ponijeti.

Na kraju će doći do toga da bude poput anđela koji donosi radosnu vijest. Svjedočit će ono isto što je prorok Izaija doživio u hramu kad ga je Bog pozvao. Ona kaže: „Vidjela sam Gospodina“. To je tajna uskrsloga Krista. A kako je Magdalena došla do toga?

Pred grobom okreće se jednom prema onome za koga misli da je vrtlar. Možda je on odnio pokojnikovo tijelo. Na početku Biblije – vrt Gospodnji, a sada opet Gospodin u vrtu. Samo ona još ne zna. Okrenut će se drugi put kad začuje svoje ime, kad osjeti da je prepoznata. U pravoj provali, poplavi radosti Magdalena prepoznaje Učitelja.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.