Biraj! (Mt 28,8-15)

Rječnik, sadržaj i teološko značenje današnjeg Evanđelja: uskrsni ponedjeljak

Ain Vares, Nije ovdje! Uskrsnu kako reče (Mt 28,6) – Ain Vares Art

U vrućoj kampanji uskrsloga Krista danas, na uskrsni ponedjeljak – drugi dan osmodnevnog vazmenog slavlja, smijemo ući u kontemplaciju poznatoga evanđeoskog odlomka o prvom susretu s uskrslim Isusom. Dva svijeta otkriva nam današnje Evanđelje. Odmah se možemo prisjetiti Duhovnih vježbi sv. Ignacija Lojolskoga. Središnje mjesto ondje ima razmatranje u kojemu su dva stijega – onaj Isusov i onaj sotonski. Pod prvim je stijegom topao, osjećajem ispunjen zagrljaj s Uskrslim, klanjanje i sveto trčanje s radosnom vijesti. A pod drugim je stijegom silan novac, proizvodnja javnoga mnijenja i spavajući svjedoci, ljudsko proračunato upravljanje društvenim procesima u svoju čudnu korist.

Uskrs je poziv na temeljit ispit savjesti i obraćenje. Pilatovi vojnici dolaze upravo glavarima svećeničkim koji su i bili tražili stražu da do trećega dana čuva grob jer su se kao bojali krađe tijela i laži. I taj intervent kod Pilata oni poduzimlju, kako piše Matejevo evanđelje, kad je prošla Priprava. Je li to onda uopće bilo zakonito – u Dan Počinka? Sada će opet imati svoje vijeće kao što su od početka odlučivali kako ukloniti Isusa. Sada vijećaju o novom potezu.

Kako je mogao glasiti prijavak stražara? Čuvali su zapečaćen grob. Kad li – jak potres! Evanđelje po Mateju jedino nam daje neke podatke vezane kao okolnosti uz uskrsnuće. Anđeo Gospodnji, kao ono Josipu na početku u snu, silazi s neba. Anđeo je otkotrljao kamen s groba. Pred stražarima kao da je munja sijevnula i snijeg se zabijelio. Zbog toga sada od straha u njihovoj nutrini nastaje takav potres da su ostali kao mrtvi.

Evo to su svjedoci koji prihvaćaju mito objeručke. Pobožne žene grle Gospodina; oni grle gomilu novaca i revno svjedoče o onome o čemu pojma nemaju. Pronose priču koja se proširila i – kako se voli reći – „drma svijetom“. Ne znaju oni što je s tijelom Kristovim, ni o čemu je anđeo razgovarao s uskrsnim ženama.

A pod onom drugom zastavom, zastavom Kristovom – čudesa! Vjerne žene koje su od početka, od Galileje posluživale Gospodina i praktički omogućile naviještanje kraljevstva nebeskoga, one koje su bile ostale uz križ i onda kad su odabrani učenici pobjegli, ženskim genijem brzo prihvaćaju realan život i dolaze pohoditi grob svoga preminulog Učitelja, pokojnoga Pravednika. Čine to onako kako i mi idemo na groblje – s poštovanjem, molitvom, sjećanjem.

Njih potres nije paralizirao. One slušaju od anđela da je Isus ispunio obećanje. Kako je rekao, tako je učinio. Podignut je od mrtvih. Uskrsnuo je. One primaju novu zadaću i odlaze javiti. Rekao im je i, evo, ide pred njima u Galileju. Tamo gdje je sve počelo. Za razliku od stražara koji ostadoše kao mrtvi, one trče.

E, to je barjak Kristov! U njihovu uzburkanom gorućem strahu i velikoj radosti Gospodin im dolazi u susret. Isti je pozdrav kao Djevici u Nazaretu, samo sada to nije tek jedan anđeo. „Zdravo“ je ovdje: „Radujte se!“ U Matejevu evanđelju taj pozdrav ima još jače značenje jer glasi točno onako kao Isusov zaključak i definicija blaženstava: „Radujte se!“. „Radujte se  i kličite u onaj dan!“

Hitra ženska duša čuje glas, vidi stas i, zanimljivo, bez teškoća, odmah prepoznaje tko je to. Grle svoga Učitelja, klanjaju mu se!

Isus im oduzima strah („Ne bojte se!“), a ostaje im velika radost (χαρὰ μεγάλη 28,8). „Velika radost“ u Bibliji je zaštitni znak. Kad je ono Salomon bio pomazan za kralja, bila je to velika radost (1 Kr 1,40). Kad su nakon babilonskog progonstva opet slavili Blagdan sjenica s Ezrom i Nehemijom u Jeruzalemu, bilo je to velika radost (Neh 8,12). Anđeo je pastirima bio javio veliku radost (Lk 2,10). Mudracima s Istoka zvijezda vodilja bila je velika radost (Mt 2,10). Uskrsne žene sada mogu nastaviti svoj posao. Idu javiti.

Gospodin pritom ne grdi i ne optužuje svoje učenike koji su se zatvorili od straha, nego im po vjernim ženama daje novu, uskrsnu definiciju. Oni su mu braća

Dvije su zastave. Biraj, odluči se! Hoćeš li pod stijeg Krista Kralja, među sestre i braću, kao sluga žive Riječi, ili ostaješ potkupljen, plaćeničkom poukom u neistini poučen, sluga lažne riječi.

Sada je čas. Poklonimo se i mi svojem uskrsnulom bratu Isusu! Zagrlimo ga svom dušom i svim srcem, pođimo trkom u svoju Galileju u kojoj smo ga i prvi put susreli.

Vidi: Uskrsni svijet (audio)

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.