Uskrsni grob

Sadržaj i značenje liturgijskih čitanja u nedjelju Gospodinova uskrsnuća

Samo jedan prazan grob – thegospelcoalition.org

Može li ovo pomoći da i mi – riječima Poslanice Kološanima – suuskrsnemo? Mrvica s Gospodareva stola na našemu Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove, afiliranom Papinskom sveučilištu Gregoriana i združenom s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu, za smirenje i utjehu, za još dublje razumijevanje i primjenu Evanđelja, za čitanje i slušanje:

Uskrsni grob

Kada ste zadnji put išli na groblje?

Dragi svjedoci Isusovi, od Boga predodređeni, sustolnici uskrsloga Gospodina, dobro došli na blagovanje za ovim njegovim svetim stolom. Slavimo posvećenje cijele povijesti cijeloga svemira – preokret, otkupljenje.

Bilo bi pravo i potrebno i vrlo vrijedno da na Uskrs dolazi veliki predah, blaženi smiraj, odmor duše i tijela. Pa sam je Gospodin svojom riječju proglasio: »Dovršeno je!« Pravednik je podnio mučeničku smrt. I sad je gotovo. Proslavljen, počiva u nebeskom svjetlu. Ali ne! Prema prodornom i preciznom Pavlovu tumačenju uskrsnuće je integralni dio Isusove žrtve, bitna sastavnica njegova prinosa Ocu: Krist je prvina usnulih. Umjesto smirenja i počinka Magdalena trči, trče brže-bolje Petar i Ivan, jedan brži od drugoga.

Kada ste zadnji put išli na groblje?
Rano, u zoru, dok je svitalo, dok se nebeska svjetlost probijala da dohvati i obasja svaki zemaljski kutak, Magdalena ide na grob Gospodinov. Prošao je Dan počinka, Božji dan obustave i dovršetka. Počinje novi tjedan. Što li u srcu nosi ova velika žena koja želi, baš kao i mi kad idemo na groblje, iskazati počast i ljubav pokojniku, moliti, oživjeti i njegovati sveto sjećanje, pomazati drago tijelo preminuloga dobročinitelja i čudotvorca, izbičevanoga, razapetoga mučenika!? Sad je mrtav.

Silina Magdalenina osjećaja, dubina njezine duše vidi se kad za tijelo pokojnikovo kaže: »Moj Gospodin.« i sa svom skrbi i žudnjom traži: »Ja ću ga uzeti!« Kad je došla do groba i vidjela da je grobni kamen uklonjen, ona priča za koju će lukavi upravitelji dati mnoge novce, za Magdalenu je obično, logično – besplatno – objašnjenje: Ukrali su tijelo, odnijeli ga tko zna kamo i ostavili tko zna gdje!

Isusovo uskrsnuće posvećuje cijelu povijest cijeloga stvorenoga svemira. Donosi preokret, otkupljenje. Ali za Isusovu živu zajednicu Uskrs ne započinje na kraljevskoj spektakularnoj svečanosti, s uzvišenim, ugodnim osjećajima, melodijama, bojama, užitkom. Tako nije bilo ni s rođenjem Isusovim. Uskrs započinje na mjestu mrtvih na kojemu je primjerice boravio onaj goropadnik koji je bio opsjednut legijom zloduha. Započinje na grobu koji je bešćutno oskvrnut jer je grobna ploča odvaljena. Započinje s posmrtnim povojima u grobnoj jami i onom istom vrstom poveza kakav je Lazar do četvrtoga dana u grobu iza navaljenoga kamena imao. Ali Lazar je izišao, a Gospodina nema!

Uskrs započinje tako da u misnim čitanjima koje danas slušamo, Isusa nema. On je gore, sjedi Ocu zdesna. Uskrs započinje tako da učenici još ne poznaju Pisma da Isus treba da ustane od mrtvih premda im je Učitelj sam izravno više puta govorio o tome kad god je najavljivao svoju muku.

Tu je Magdalena, tu je Petar tu je i onaj drugi učenik. Isusa nema.

Što mi je činiti da to posvećenje cijele povijesti cijeloga svemira dođe do mene u ovom svijetu koji nema više što pisati, pričati, umjetnički stvarati pa izmišlja razorne ideologije samo da zabavi, proda, dođe do novca; u svijetu koji istinu osuđuje kao riječ mržnje; govori o napretku, a vodi ratove koji samo ubijanje i patnju donose, i paklensku krvarinu?!

Kako ću osobno otkriti i doživjeti posvećenje cijele povijesti cijeloga svemira, taj preokret – otkupljenje? Je li prvo rješenje onaj drugi učenik kojega je Isus ljubio. On promatra kako stvari stoje i dolazi do vjere. Bio je brži, ali dao je prednost Petru, prvaku. Onda on, drugi, ulazi u grob. I gleda. Ma dajte, molim vas! Koji bi to kradljivci, i to pod prismotrom Pilatovih stražara, pažljivo, strpljivo odmotavali smrtne povoje i još onaj rubac za glavu lijepo zasebno složili!? Grabi i bježi – da te ne vide, da te ne uhvate! Ivan vidje i povjerova. Kao što je pod križem, kad ostalih apostola nije bilo, vidio i svjedoči.

Rješenje nudi i Magdalena koja se nije vratila kući nego s vrućim ženskim srcem, ustrajna, ostaje uz grob. Pušta da joj se duša prelije u suze sve dok ne dođe zlatan čas – kad čuje svoje ime, kad sama bude prepoznata – da u eksploziji radosti kaže: »Rabbbuni!« (Iv 20,16).

Rješenje je dakako i Petar. On će poslije pred satnikom Kornelijem – poganinom, Rimljaninom, -osvjedočeno, bez pridržaja, opisivati kao je Isusa Bog uskrisio treći dan i postavio ga sucem živih i mrtvih. Petar podsjeća na zbivanja koja poznaju: Isus je činio dobro, davao terapiju za onu pravu bolest – đavolsku vlast. Isus je to činio jer je Mesija, Otac ga je pomazao i bio je s njime.

Za Petra sada je stvar jasna. To silno, sveobuhvatno, kapitalno, krucijalno, apsolutno posvećenje cijele povijesti cijeloga svemira sastoji se u tome da u Isusu primamo oproštenje grijeha. U Petrovoj egzegezi svi proroci svjedoče o tome. Sve duše koje su upravo ovih dana bile na ispovijedi mogu posvjedočiti koliko je to istina!

Kako je Petar došao do toga? Kad je ono bio drugi došao do groba i prvi ušao, nije još spoznao Pisma i nije kao Ivan povjerovao. Rješenje je očito u tome da je u zajednici – ne sa svim narodom – nego s onima koji su s Isusom zajedno jeli i pili pošto je uskrsnuo od mrtvih. Njima se Isus očitovao. Bog je dao da im bude očit. Kako je to izgledalo na jezeru kod doručka, koji im je Isus pripravio, znamo točno jer je Petar tri put posvjedočio svoju ljubav i primio oproštenje. Tako nam Petar objavljuje snagu euharistijskoga stola, snagu svete mise.

9. 4. 2023.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.