Sucu na Sudnji dan (Mt 25,31-46)

Uz današnje Evanđelje: ponedjeljak 1. korizmenoga tjedna

Pastir odvaja ovce od jaraca

Od prije, iz jubilarne godine sv. Ignacija, za predah i smirenje, za dublje prijateljstvo s Evanđeljem u ovoj korizmi, Posvećeno Anamariji i njezinoj Zakladi za obnovu Bazilike Srca Isusova i izgradnju pastoralanoga centra. Mrvice s Gospodareva stola na našemu Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove, afiliranom Papinskom sveučilištu Gregoriana i združenom s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu, za čitanje i slušanje:


Sucu na Sudnji dan (Mt 25,31-46)

Vječnost je preda mnom koju slutim i motrim, kojoj se nadam: ili muka bez kraja, požar koji vječno gori, ili divno, sveobuhvatno i sveukupno izobilje života koji traje. Tako mi ti, Gospodine, jamčiš. Zaista, kažeš mi.

Doći ćeš, Kralju svih vjekova, sa svojim svetim glasnicima. Sjedit ćeš na slavnome prijestolju koje ti je Otac dao jer te je ljubio prije postanka svijeta. Sve nas, ovce tvoje, Otac će okupiti pred tobom.

Pokaži mi, dobri Gospodine, kako me je Otac blagoslovio, kako je pripravio za me tvoje kraljevstvo otkako je stvorio svijet. Reci mi, zaista mi reci, da tebe poslužujem pa da me uzmeš sebi zdesna i ne ostaviš me slijeva. Oslobodi me od rogatih jaraca, obrani me od oca laži i ubojice ljudi otpočetka, i od svih njegovih anđela, koji su jači od mene! Pozovi me u Božju baštinu, a nemoj me potjerati da odem od tebe, da te ostavim, da me ostaviš!

Ti si Sin Očev i Adamov sin, ti si Kralj i Sudac, ti si Gospodin i Pastir naš, ti si htio postati jedan od najmanjih, ti si postao jedan od ove tvoje najmanje braće.

Kada te to vidim, Isuse? Ti si gladan. Znam li te nahraniti? Ti si žedan. Kako ti dajem piti? Ti si gol. Dajem li ti odjeću? Bolestan si s bolesnima. Koliko te obilazim, koliko se brinem za tebe? U zatvoru si sa svim tim zatvorenicima. Kada ti dolazim u posjete? Jer to si ti.

7. 3. 2022.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.