Mjera Oca našega (Lk 6,36-38)

uz današnje Evanđelje: ponedjeljak 2. korizmenog tjedna

Rekonstrukcija svetoga Lica prema Torinskom platnu

Iz jubilarne godine sv. Ignacija. Pomaže li ovaj skroman prilog s našega Filozofsko-teološkog instituta Družbe Isusove, afiliranoga Papinskom sveučilištu Gregoriana i združenoga s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu, za jaču korizmu? Za predah i smirenje, za još dublje razumijevanje i primjenu Kristova Evanđelja, za čitanje i slušanje:

Mjera Oca našega (Lk 6,36-38) – Glazba: A. Vivaldi, Concerto (Microsoft)

Proroče novi i posljednji, Sine Boga živoga, sve drevne, časne knjige Zakona sažimlješ u pet zapovijedi. Od nas, svoje zajednice, zahtijevaš da (1.) otpuštamo (ἀπολύω Lk 6,37), da (2.) dajemo (δίδωμι 6,38), da (3.) mjerimo mjerom Božje velikodušnosti bez kraja (μετρέω 6,38). Zabranjuješ nam da sami po svome (4.) sudimo (κρίνω 6,37), jer Posljednji sud je tvoj. Ne dopuštaš nam da (5.) izričemo svoje presude (καταδικάζω 6,37), da osudimo i odbacimo po svojoj volji, jer pogled nam je omeđen, srce zaraženo.

Evo, Gospodine, tumačiš mi peterostruko što je milosrđe na koje me pozivaš, koje mi nalažeš (Lk 6,36).

Početak Pisma otkriva da sam na tvoju sliku, Bože, stvoren (Post 1,27). A sada mi ti sam, Oče naš (usp. “Otac vaš” Lk 6,36), iskazuješ silno povjerenje, otkrivaš moje veliko dostojanstvo. Želiš da utjelovim tvoju božansku blagost i sućut, smilovanje i ganuće, dirnutost Srca tvojega (οἰκτίρμων Lk 6,36).

Pogođen, vidio si kako je u Noino doba sav svijet zbog nas ljudi zarobljen nasiljem i zloćom (נחם Post 6,6.7). Mojsiju si objavio tajnu svojega milosrđa (οἰκτίρμων Izl 34,6 LXX, usp. Lk 6,36), svoje tople, pažljive, majčinske ljubavi i brižnosti, u kojoj se rađamo i rastemo, koja nas čuva i hrani (hebr. רחמים Ps 51,3). Sada tražiš da moja duša bude takva!

Isuse, iz krila Očeva došao si k nama (κόλπος Iv 1,18). Već sada pred oči mi stavljaš onu svetu Božju mjeru (μέτρον Lk 6,38), do ruba napunjenu, do zadnjega kutka posloženu – prelijeva se od obilja, kao pune košare ulomaka nakon nahranjenoga mnoštva. Primit ću je u naručje (κόλπος Lk 6,38). Od Oca našega dobit ću je na dar. Hvala ti što mi obećavaš da me Otac nipošto neće na sud izvesti, da mi sigurno neće kaznom presuditi (2x οὐ μὴ Lk 6,37). Najavljuješ mi da će mi duge otpustiti, da će mi dati kao što ja dajem, izmjeriti mi kako ja mjerim.

2. izd. 14. 3. 2022. (1. 3. 2021.)

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

2 komentara:

  1. “……Mojsiju si objavio tajnu svojega milosrđa (οἰκτίρμων Izl 34,6 LXX, usp. Lk 6,36), svoje tople, pažljive, majčinske ljubavi i brižnosti, u kojoj se rađamo i rastemo, koja nas čuva i hrani (hebr. רחמים Ps 51,3)……” Koja je to tajna?

    • Tajna Božjega milosrđa sadržana u novoj definiciji Božjega svetoga imena – sadržanoj u tzv. formuli milosrđa – koju Mojsije prima kad je drugi put pozvan na goru u Izl 34, nakon što je sam podlegao uskipjelosti i srdžbi pa je razbio Ploče Saveza.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.