Jer Otac vidi u skrovitosti (Mt 6,1-6.16-18)

Zazivi Kristu uz današnje Evanđelje o milodarima, molitvi, postu: Pepelnica – Čista srijeda i srijeda 11. tjedna

Le Sermon sur la montagne par Robert Arsène (Église Saint-Martin de Castelnau-d’Estrétefonds)

Ostvarenje pune ljudskosti i vječnih ideala nije u tome da što viši položaj dosegnemo, veliko bogatstvo priskrbimo i budemo moćni jer Otac vidi u skrovitosti. Iz prošloga doba mrvica s Gospodareva stola na našemu Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove, afiliranom Papinskom sveučilištu Gregoriana i združenom s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu, za smirenje i utjehu i dubinu, za čitanje i slušanje:

Jer Otac vidi u skrovitosti – zazivi Kristu uz Mt 6,1-6.16-18

Gospodine, ne obraćaš se samo velikoj zajednici, nego izravno meni (Mt 6,2.6.17). Pokazuješ mi koliko me ozbiljno uzimaš. Objavljuješ mi da je naš nebeski Otac (6,1) – moj Otac; skriven on vidi u skrovitosti; on će mi dati plaću (3x 6,4.6.18). Gospodine, smiluj se!

Kriste, Bože naš! Braniš nas od licemjernih uzora (3x Mt 6,2.5.16) namještenoga lica (6,16). Čuvaš nas od toga da tek “pravimo teatar” (θεαθῆναι 6,1), i od toga da nam svrha bude “biti fenomen” (φαίνω 3x 6,5.16.18) pred ljudima, jer ispunjenje nećemo naći u prolaznoj, prevrtljivoj ljudskoj slavi (6,2). Kriste, smiluj se!

Tražiš od mene da ostvarujem pravdu (6,1) tako da od srca skrovito dajem za tebe (6,4), da se molim svojemu nebeskom Ocu (6,6), da njemu u skrovitosti pokažem čega se odričem (6,18). Gospodine, smiluj se!

17. 6. 2020.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.