Gospodinu kad ostavlja farizeje (Mk 8,11-13)

uz današnje Evanđelje: ponedjeljak 6. tjedna

James Jacques Joseph Tissot, Farizeji iskušavaju Isusa (catolinews.org)

Vidimo li mi znak? Onakav, kakav je davno Bog darežljivo ponudio kralju Ahazu (“Zaišti znak gore iz visina!” Iz 7,11). Iz godine sv. Ignacija, dotjerano, s našega Filozofsko-teološkog instituta Družbe Isusove, afiliranoga Papinskom sveučilištu Gregoriana i združenoga s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu, za časak smirenja i molitve, za poniranje u dubinu Evanđelja, za čitanje i slušanje:

Gospodinu kad ostavlja farizeje (Mk 8,11-13)

Učitelju sveti, i farizeji, vatreni obdržavatelji predaje, izlaze (ἐξέρχομαι) i izlažu se. Ali zato da preuzmu ulogu napasnika (πειράζω Mk 8,11 prvi put nakon 1,13), huškača, kojega već dobro poznaješ iz pustinje. Žele te iskušati. Pokreću raspravljanje zato da tebe ispitaju. Traže znak s neba, čudesno djelo Božje koje donosi spas narodu njegovu, kakvo si upravo učinio nahranivši četiri tisuće ljudi (Mk 8,9). Ali farizeji traže znak zato da te dovedu u napast.

Ne upuštaš se, Gospodine, u besplodnu, nepotrebnu raspru bez kraja i bitku riječima. Ostavit ćeš ih (ἀφίημι Mk 8,13) premda si očito istom došao (8,10). Ponovno ulaziš u lađu, odlaziš na onu stranu (πέραν 8,13). Napuštaš beskorisno ljudsko sagorijevanje koje nikamo ne vodi.

Koliko ti je teško i koliko si pogođen tvrdim srcem napasnika pokazuje tvoj uzdah koji se otrgnuo iz dubine duše, jecaj iz grudiju (ἀναστενάζω Mk 8,12 usp. στενάζω 7,34). Mi, rod naš, tražimo znak, a ti pitaš što će nam to. Drevnom se biblijskom prisegom služiš: Ako vam se samo znak dadne…! Tako najavljuješ da nam se sigurno neće dati. Otac nam ga neće dati, veliš (δοθήσεται pasiv Mk 8,12). I to potvrđuješ kao svoju nama zadanu, pouzdanu riječ (ἀμὴν λέγω 8,12).

Ali, kao što si ti maločas bio nahranio gladne da ne klonu na putu (usp. Mk 8,3), tako će nam se Otac ipak u svom beskrajnom milosrđu smilovati i dati nam znak, vječni znak koji postaje mjera vjekova i put spasenja. Ti ćeš, Isuse, biti znak (σημεῖον Mk 8,11.12 usp. starac Šimun: σημεῖον Lk 2,34) – Raspeti, Uskrsnuli!

ur. 13. 2. 2023. (14. 2. 2022.; 15. 2. 2021.)

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.