Molitva Isusu uskrslome (Mk 16,15-18)

kad nas prije Uzašašća šalje

uz današnje Evanđelje: Obraćenje sv. Pavla, 25. siječnja

Josef Aleksius Kastner, Oltarna slika u Bazilici – narodnom svetištu Srca Isusova, Palmotićeva 31, Zagreb

Vrijedi li? Danas, u zaključku molitvenih dana, na dan Pavla Obraćenika, prikupljamo u jedno usrdne molbe za jedinstvo svih Kristovih vjernika. Gledamo na zaključak njegova zemaljskoga puta kad je nama povjerio silnu zadaću: njegovo evanđelje, njegovu radost – za svako stvorenje, za sav svemir. U novom ruhu mrvica s Gospodareva stola na našemu Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove, afiliranom Papinskom sveučilištu Gregoriana i združenom s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu, za obraćenje srca, za dubinu Duha, za čitanje i slušanje:

Molitva Isusu uskrslome kad nas prije Uzašašća šalje (Mk 16,15-18)

Dovršio si, Gospodine, svoj zemaljski put. Nakon križa i uskrsnuća nalažeš mi da pođem u svijet. Povjeravaš mi svetu dužnost da svojim životom razglašavam (κηρύσσω Mk 16,15) dobru vijest koju si nam donio, koja si ti. I to za sve stvoreno! Svakom stvoru – svakom Božjem stvorenju – namijenjeno je Evanđelje jer ti si Spasitelj svega svijeta (σωτὴρ τοῦ κόσμου Iv 4,42; 1 Iv 4,14). To je Savez od početka s pravednim Noom (Post 9,13), koji si svojom presvetom krvlju zapečatio – doveo do punine, potvrdio. To je tvoja ekologija.

Od nas tražiš da ti vjerujemo i da, kako si nam primjer dao, budemo kršteni tvojim krštenjem. Sinovima Zebedejevim (Mk 10,38) tumačio si da zauzeto i s mukom iščekuješ krštenje jer to je oganj koji si došao baciti na zemlju (usp. Lk 12,50). A kad smo kršteni, Otac nam daje spasenje na dar (σῴζω fut. pasivni Mk 16,16). Tako postajemo jedno, svi tvoji.

Nepovjerenje i nevjernost donose nam osudu (κρίνω fut. pasivni Mk 16,16), a vjera popratna čudesa (σημεῖα 16,17): Tvojom snagom izbacivat ću kojekakve demone iz našega života (15,17). Kao što je Mojsije podigao zmiju u pustinji, tako si ti podignut (Iv 3,14) da me braniš pa da mi ni ljutice ni smrtonosni otrov ne naškode (Mk 16,18). U tvom svetom imenu govorit ću tako da donosim razumijevanje (16,17).

Evo ti moje ruke, Gospodine. Ti po njima dodirni našu nemoć pred strahotama koje nas pogađaju, tako da nam u tvom božanskom Srcu bude dobro (usp. Mk 16,18).

25. 1. 2021.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.