Isusu, kad čistim Duhom pobjeđuje (Mk 1,21-28)

Uz današnje Evanđelje: utorak 1. tjedna; 4. nedjelja (B)

Sveto Lice Kristovo prema Torinskom platnu (Samuel Epperly?)
Isusu, kad čistim Duhom pobjeđuje (Mk 1,21-28)

U tvojem je to gradu, na mjestu molitve i Božje riječi. Sada živiš u Kafarnaumu, Učitelju sveti, Božji, pa te zato zovu Nazarećaninom jer si iz Nazareta došao. Iz subote u subotu (σάββασιν Mk 1,21) poučavaš s vlašću (ἐξουσία 1,22.27), novim naukom (27). Imaš moć o kojoj će se čuti po svoj okolici (28). Tvoje naučavanje je u središtu (4x; διδάσκω Mk 1,21.22; διδαχή 22.27). I jednom tako, dok iz svojega Srca iznosiš blago, pokazat će se snaga tvojega nauka.

Da nisam ja, Gospodine, u tom nečistom duhu koji ti odmah drsko pristupa baš na svetom mjestu (Mk 1,23). Govorim ti, ali te riječi nisu molitva, nego podmukli napad (24). Zbrka je to koju mi stvara nečisti duh pa govorim u množini. Imenom ti se obraćam, ali to nije topla bliskost ni štovanje, nego tebe i tvoju misiju stavljam u pitanje. Bacam paklensko koplje u središte osobe. Izokrećem. Optužujem da ti upropaštavaš. A onda opet u jednini govorim da te poznajem, Sveti, Božji!

Nisam to ja, Isuse, jer to je zloduh iz mene koji me opsjeda, zauzima, drži. Znaš mu metodu iz pustinje kad si bio izravno kušan (Mk 1,13). Laže. Kao na početku kad je podvaljivao da je sve zabranjeno (Post 3,1).

Stvara buku, viče (κράζω 23). Još jednom izaziva potres u meni (σπαράσσω 26) prije nego će otići. Njegov novi očajni krik (φωνή μεγάλη 26) upozorava me kakvu ćeš groznu muku na križu proživjeti kad ti budeš tako kriknuo (φωνή μεγάλη 15,34).

Dovoljna je tvoja odrješita riječ, Gospodine, da demon umukne i iziđe (Mk 1,25). Dosta je tvoj odlučni nalog da ja iziđem iz njegovih okova i postanem slobodan. Da osjetim tko sam, da ja živim.

Zaprijeti svojom božanskom riječju i svi ćemo zapanjeni znati kako se tvojem autoritetu nečisti pokoravaju (1,27)! To je tvoj nauk. To je tvoj Sveti, čisti Duh.

12. 1. 2021.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.