Gospodinu koji je jači i koji svojim Svetim Duhom oslobađa od demona (Mk 3,22-30)

uz današnje Evanđelje: ponedjeljak 3. tjedna

El Greco, Krist Spasitelj (oko 1612.)

Poslušajte, preuzmite na Audio.com

Mrvice s Gospodareva stola na našemu Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove, afiliranom Papinskom sveučilištu Gregoriana i združenom s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu, u ovim novim medijima za smirenje i novu snagu duši, za dublje razmatranje i primjenu Kristova Evanđelja, za čitanje i slušanje:


Gospodinu koji je jači i koji svojim Svetim Duhom oslobađa od demona (Mk 3,22-30)

Da nisam ja, Gospodine, Jaki, Živi, među ovim poznavateljima pisma, ljudima slova, koji se spuštaju iz jeruzalemskih visina, zapljusnuti svetošću Očeva doma u svojoj oholosti previsoko misle o sebi i sude da imaš pogansko božanstvo, da te je nečisti duh opsjeo i ispunio. Svetogrdno te ocrnjuju da u duhu vladara svih demona izbacuješ njegove demonske sluge, podložnike.

A ti me dobrohotno, usprkos napadanju, pozivaš k sebi, daješ objašnjenje, nudiš razgovor. Nama govoriš. Hoćemo li prihvatiti tvoju riječ, hoćemo li ući u razgovor s tobom, u molitvu?

Ni kraljevstvo, ni dom, ako su unutar sebe rascijepljeni, ne mogu opstati. Zna tvoj narod što je podjela kraljevstva. Znaju tolike obitelji, s velikom boli, što je raskol, raspad. Ako stara zmija, otac laži, iskonski tvoj protivnik, skače na samoga sebe, ako u sebi nosi unutarnju rastrganost, on gubi vlast. Dolazi mu kraj.

Ti, Jači, ne ulaziš u njegov prostor ludo i neutemeljeno, nego si ga najprije u teškoj kušnji pobijedio, svezao. I sada izbavljaš duše iz njegove vladavine, iz ropstva njegovim službenicima i izaslanicima. Donosiš blaženu slobodu u svojemu Svetom Duhu.

Vjerodostojno mi objavljuješ da će nama ljudskim potomcima Otac oprostiti sva zlodjela i štetne riječi kakvima god ranjavali i blatili. Ali ako je moj govor blasfemija na Duha Svetoga, ako uporno tebe vrijeđam i ustrajem u tome, dovijeka neću imati oproštenja. Ne primam ga, kriv sam za vječno zlodjelo.

Otkupitelju milosrdni, jaki, ti si jači – najjači, – izliječi me od svake podijeljenosti i razderanosti u mojoj duši, smiluj mi se i čuvaj me!

24. 1. 2023.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.