Navjestitelju Kraljevstva (Mt 9,35-38; 10,1.6-8)

Uz današnje Evanđelje: subota u 1. tjednu Došašća

(CNS photo/Lisa Johnston, St Louis Review, 2016.)

Vrijedi li ovo još kao tračak koji rasvjetljuje, tješi, ohrabruje i daje snagu? Iz jubilarne godine sv. Ignacija, o 500. godišnjici njegova obraćenja, u kojoj je Družba Isusova nastojala VIDJETI SVE NOVO U KRISTU. U Došašću cijeli prvi tjedan gledamo onu prvu svijeću koja označava svjetlo Kristovo. Sjaji. Zrnce s našega Filozofsko-teološkoga instituta Družbe Isusove, afiliranoga Papinskom sveučilištu Gregoriana i združenoga s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu u svijetu suvremene tehnike. Za mudrost i slogu, za predah i smirenje, za čitanje i slušanje:

Navjestitelju Kraljevstva (Mt 9,35-38; 10,1.6-8)

Objavi mi, Gospodine dobri, kako to i danas prolaziš ovim našim stranama – i u velegradu i u najmanjem gotovo napuštenom zaseoku (usp. Mt 9,35). Tamo gdje se okupljamo na molitvu i na slušanje Božje Riječi, ti nas poučavaš. Proglašavaš da Bog kraljuje, to je tvoja radosna vijest, i daješ nam svoju terapiju za sve vrste naših boli i slabosti (θεραπεύω 9,35). Zaustavljaš svoj neopisiv, dubok pogled na nama, obuhvaćaš nas svojim nebeskim očima (ὁράω 9,36). I vidiš kako nas gnjave i zanovijetaju nam (σκύλλω) , i jedni i drugi. Bacaju nas amo-tamo (ῥίπτω 9,36). Već je drevni prorok, sin Jimlin, vidio da je tvoj narod “kao stado bez pastira” (1 Kr 22,17). Smililo ti se, tvoje srce uzdrhtalo je od smilovanja (σπλαγχνίζομαι Mt 9,36). Milosrđe te vuče.

Za tebe to je žetva, vrijeme za ubiranje plodova, Gospodinova žetva (4x θερισμός Mt 9,36-38). A od svojih učenika prvo tražiš da mole. Čas je za usrdnu molitvu!

K sebi zoveš svojih dvanaest, koje si odabrao. Mogu li se ja među njima prepoznati! Mogu, ako mi daješ svoju moć koja ponajprije odgovara duhovnom svijetu, da nečiste duhove odstranjujem. To je prvo. Mogu ako doslovce tebe nasljedujem. Dopusti mi da tvoju terapiju dajem za sve naše boli i slabosti (Mt 10,1 usp. 9,35).

Šalješ me ponajprije k ovom, tvome narodu, k onima koji su danas izgubljeni od pritiska i ograničenja, od bolesti i straha, od virusâ i lijekova, od zabune i pobune (usp. Mt 10,6). Ti me pošalji da poput tebe razglašavam: stiže Bog kralj, nadomak je, evo ga (10,7)! Tvoje kraljevstvo nadohvat je ruke. Tu je.

Ljekovitu skrb tvojega Srca, tvojega smilovanja koje vrije i buja, pružat ću našoj ljudskoj nemoći. Ti nas možeš iz našega mrtvila podići, očistiti od onoga što je okaljano, strunulo, gnjilo. Ti možeš izbaciti iz nas sve zloduhe koji nas opsjedaju, uporno nas žele zavesti, obuzeti, razdijeliti, učiniti neprijateljima (usp. Mt 10,8). Pokloni mi, Gospodaru, dok te žarko molim! Daj mi bez moje zasluge i bez naplate (2x δωρεάν 10,8), pa da velikodušno, bez računice, dijelim tvoje darove, ne tražeći uzvrat!

4. 12. 2021.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.