Dobrom Učitelju života, Kralju nebeskoga kraljevstva (Mt 7,21.24-27)

uz današnje Evanđelje: četvrtak u 1. tjednu došašća

Umjetnička rekonstrukcija sv. Lica prema Torinskom platnu

Poslušajte, preuzmite na Audio.com

U došašću, dok s cijelom Crkvom zazivamo: “Dođi, Gospodine!”, prava je zgoda da Bogu u molitvi donesemo sav svoj svijet. Evo još jedna mrvica s Gospodareva stola na našemu na našemu Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove, afiliranom Papinskom sveučilištu Gregoriana i združenom Fakultetom filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu, za okrjepu duši i srcu:

Dobrom Učitelju života, Kralju nebeskoga kraljevstva (Mt 7,21.24-27)
Glazba: Bring me the Sky by Scott Buckley – Composer & Scientist

Gospodine, Gospodine, k tebi vapim i ponavljam, donosim ti sav naš svijet. Želim li ja uopće ući u kraljevstvo nebesko ili mi je duša toliko upletena i priljepljena za ovo moje, malo, zemaljsko kraljevstvo koje gradim, u kojemu čuvam tek svoju sebičnost?

Nebo će zavladati kad činim, ne samo govorim i zazivam. Izvršiti ono što ti, Oče nebeski, hoćeš – to je put. Primijeniti, ostvariti tvoje riječi, Isuse, ravnati se i postupati prema njima – to je mudrost, to je život. Zato, daj mi sada da zašutim i tebe slušam!

Sišli su, evo, obilni divlji pljuskovi na tvoj narod, prolom oblaka. Izlijevaju se nabujale rijeke naše izmučenosti i bijesa, zapuhali vjetrovi strahova i raznih teorija, ideologija. Napadaju kuću mojega života. Zato još jednom podižem svoj vapaj: Gospodine, Gospodine, ti si do kraja izvršio volju Očevu, ti si Istina! Budi ti temelj ove moje zgrade, da je na tebi gradim! Moje riječi i moja djela samo su pijesak, prah koji se kroz prste prosipa i nestaje. Tvoj Križ i tvoj Uskrs to su velebni, čvrsti, stupovi koji se neće poljuljati.

Kad svoje srce posve na tebe oslonim, u tebi ga ukorijenim, onda sam kao mudrac, razuman, promišljen. Ne daj, Svemogući, da se samo na svoje riječi oslanjam! Ako ne izvršavam što mi govoriš, ako izgovaram tvoje sveto ime uzalud, onda ulazim u kraljevstvo ludosti, zavedeni sam podanik gluposti. Zato, čuvaj me, dobri Kralju nebeskoga kraljevstva!

2. 12. 2021.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.