S Kristom za stolom (Lk 14,12-14)

Uz današnje Evanđelje: ponedjeljak 31. tjedna

Moretto da Brescia (Alessandro Bonvicino), Za stolom kod farizeja Šimuna (detalj, Santa Maria in Calchera, Brescia, 1453.)

Poslušajte na audio.com

S Kristom za stolom (Lk 14,12-14)

S našega Filozofsko-teološkog instituta Družbe Isusove, afiliranoga Papinskom sveučilištu Gregoriana i združenoga s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu, za predah i okrjepu duši, za još dublje upoznavanje Krista, Učitelja, za čitanje i slušanje:

S Kristom za stolom (Lk 14,12-14)

Već to je milost da dolaziš k meni, božanski Rabbi! I poučavaš me o onome što Bog daje, i o uskrsnuću. Proglašavaš još jedno blaženstvo! Za mene.

Volim ja sjesti za stol s prijateljima. Braću ću rado pozvati, i one rođake na koje se mogu osloniti, s kojima me vežu bliske, redovite veze. S interesom gledam na svoje susjede koji su imućni i sve mogu kupiti. Spremno sam s njima uz hranu i piće. Družim se jer računam da ću dobiti štogod. Oni će mi za moj prilog uzvratiti, platit će mi. Darivat će me.

A ti me, Gospodine, vodiš u drugom, novom smjeru. Nalažeš mi da pozovem siromašne ljude i one koji trpe od nedostataka, oštećenja i invalidnosti. Šalješ me po one koji ne mogu pravo hodati ovim svijetom, po one koji ne vide. Njih da pozovem.

Pa to je tvoja gozba, Gospodine veliki i dobri, Hranitelju duša naših, gozba na kojoj mi ne možemo ljudskim silama pravedno platiti. Ni najvećim svojim darom ne mogu pravo uzvratiti.

Blago meni! Darivaš mi već sada onu divnu nagradu koja me čeka poslije, na kraju, o uskrsnuću kojemu se zbog tebe nadam. Daješ mi samoga sebe, Isuse!

31. listopada 2022.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.