Moja majka (Mt 12,46-50)

uz današnje Evanđelje: spomendan Prikazanja Blažene Djevice Marije (21. studenoga) – nov nastavak u nizu “Religija i šport”

Liz Lemon Swindle, Neka mi bude (The Official Website of Liz Lemon Swindle)

Emisija “Poluvrijeme” na SPTV – Sportskoj televiziji, ep. 794, emitirana 21. 11. 2023. Biblijska razmišljanja o duhovnoj dimenziji športa. Hvala Bogu! Novi nastavak niza “Religija i šport” u suradnji našega Filozofsko-teološkoga instituta Družbe Isusove, afiliranoga Papinskom sveučilištu Gregoriana, s Hrvatskim olimpijskim odborom. Produkcija: Ivo Krištić

Moja majka (Mt 12,46-50)

Spomendan je prikazanja Blažene Djevice Marije. Kao što, prema drevnom Zakonu, dijete Isusa donose u hram, tako je i njegova majka, kao malo dijete, bila posvećena Bogu. Njezin život Joakim i Ana stavljaju u Božje ruke. Znamo, djeca su Božji dar. Bog stvara i brani čovjekovu obitelj.

Evanđelje opisuje kako je jednom, kad se već Rabbi Isus odselio iz zavičajnoga Nazareta u Kafarnaum, majka zajedno s njegovima došla porazgovarati s njim. Kad mu javljaju, a on upravo govori pred mnoštvom, Isus ih ne prima, nego postavlja pitanje.

Napor i znoj u športu blisko povezuje ljude. I u zajedničkoj pobjedi, ali i u bol zbog neuspjeha, postaju kao braća i sestre. Zna Isus da je već Mojsije u svojim sunarodnjacima, davno u egipatskom ropstvu, gledao braću. Sada Isus stvara novu veliku obitelj. Ne umanjuje on dostojanstvo svoje Majke Marije. Pa tko je toliko vjerno vršio volju Oca koji je na nebesima? Od početka je rekla: »Neka mi bude!« I sveto dijete koje je Sin Svevišnjega pod srcem je nosila. A sada sluša o novoj Isusovoj braći i sestrama. Na križu njoj će ih povjeriti.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.