Čovjekovo uzvišenje (Mt 23,1-12)

Sadržaj i teološko značenje današnjega Evanđelja: utorak 2. korizmenoga tjedna, subota 20. tjedna, 31. nedjelja (god. A)

Kip presvetog Srca Isusova

Poslušajte, preuzmite na Audio.com

Je li ovo još aktualno? Iz prošloga doba u blistavom ruhu ovih novih medija. Mrvica s Gospodareva stola na našemu Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove, afiliranom Papinskom sveučilištu Gregoriana i združenom s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu, za još dublje upoznavanje i primjenu Evanđelja, za predah i prikupljanje snaga, za čitanje i slušanje:

Čovjekovo uzvišenje (Mt 23,1-12)

Isus naviješta svojim učenicima i cijeloj zajednici radosnu vijest. Dok ih upozorava na licemjerne postupke, pokazuje im put uzvišenja i proslave.

Pravo je čovjekovo uzvišenje djelo Božje. To je zajedništvo s Uzvišenim, s Kristom proslavljenim, s Isusom kojega je jedan Otac naš, onaj na nebesima, uskrisio od mrtvih. Uzvišenje čovjekovo zbiva se na putu Marije, službenice Gospodnje, koja prepoznaje i priznaje svoju neznatnost. Bog je pogledao na njezinu neznatnost. Sam ljudski napor pritom malo može postići.

Božji Zakon vodi čovjeka do pravoga uzvišenja i proslave. Isus traži od svojih učenika da slušaju i imaju povjerenja u riječi koje im se naviještaju. Tko čini i obdržava sve što kaže riječ Božja, bit će uzvišen.

Život u zajednici braće i sestara vodi do pravoga uzvišenja čovjekova. Jedan je Vođa i jedan je Učitelj naš. Jedan je Otac naš, kojega tako često zazivamo: »Oče naš.« Tko živi kao član ove obitelji, bit će uzvišen.

Pismoznancima i farizejima možemo zahvaliti što naviještaju riječ Božju. Ali ljudskim snagama sazdano uzvišenje ne uspijeva. Uzvišenje i proslava koja počiva tek na govorenju šteti i ostavlja za sobom bolan i razoran rascjep između riječi i djela. Uzvišenje koje se oslanja samo na odjevne predmete i molitveni pribor, na titulu i dostojanstven pozdrav, lažno je i vodi u poniženje. To je stalna borba za ugled i za prva sjedala koja svi vide. Ostavlja čovjeka nezadovoljnim, praznim i frustriranim. Nije to poniznost nego poniženje.

Pravo čovjekovo uzvišenje pokazao nam je onaj najveći među nama, Sin Božji koji je ponizio sama sebe, Krist Gospodin koji je postao naš sluga.

28. 3. 2012.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.