Učitelju Božjega kraljevstva (Lk 13,18-21)

uz današnje Evanđelje: utorak 30. tjedna

Zrnje i kruh

Poslušajte, preuzmite na Audio.com

Iz jubilarne godine sv. Ignacija u novom ruhu. Mrvica s Gospodareva stola na našemu Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove, afiliranom Papinskom sveučilištu Gregoriana i združenom s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu, u ovim novim medijima za još dublje upoznavanje i primjenu Evanđelja, za predah i prikupljanje snaga, za čitanje i slušanje:

Učitelju Božjega kraljevstva (Lk 13,18-21)

Učitelju sveti! Objavljuješ da Bog kraljuje (2x βασιλεία τοῦ θεοῦ Lk 13,18.20). Tumačiš kako.

Što su pobožne duše vjekovima iščekivale, što su tvoji proroci najavljivali, tu je. S tobom dolazi. Baš kako je drevni Izbavitelj sa svim izabranim narodom, prešavši u život, pjevao: Gospodin je kralj uvijek i dovijeka (Izl 15,18). Dao im je da posred mora prođu po suhom (Izl 14,16.22.29).

Sada tražiš pravu sliku iz našega redovitoga života, Gospodine, kao što si maloprije tražio pravu usporedbu za nas ljude ovoga naraštaja (Lk 7,31). S čime ćeš kraljevstvo Božje usporediti (ὁμοιώσω Lk 13,18.20)? Čemu je nalik (3x ὅμοιος Lk 13,18.19.21)?

Slično je sitnomu sjemenu kad ga posijem u svoj vrt koji si mi podario (Lk 13,19). Majušno zrnce postaje razgranata, velika biljka u kojoj ptica može saviti svoje gnijezdo, kao što si ti među nama svoj šator postavio (σκηνόω Iv 1,14, usp. Lk 13,19). Kraljevstvo Božje slično je kvascu. Malo je dovoljno da se digne sve tijesto koje su zamijesile vrijedne ruke domaćice, majke-hraniteljice.

Otac daje svoje dare. Sve je uključeno, sve se traži – od najsitnije stanice u organizmu, od najjednostavnijega kemijskoga spoja i fizikalnoga zakona, do svemirskoga svijeta, sunčeva svjetla, topline, vlage i vremena da se stvar odvije.

Pouči me, pokreni me, Bože moj! Moje će ruke pripraviti zemlju, zasijati u pravi čas. Moje će ruke uzeti brašno i sve što je potrebno, umijesiti tijesto, staviti mjericu kvasca. I onda ću pustiti, odložiti, dati vremena.

Dobri Oče, ti si kralj svega stvorenja. Ti daješ da raste (usp. 1 Kor 3,7), a ja smijem zahvalno ubrati plod, razlomiti kruh za nas.

26. 10. 21.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.