Isusu, koji je više od proroka Jone i od kralja Salomona (Lk 11,29-32)

uz #današnjeEvanđelje, srijeda 1. korizmenog tjedna, ponedjeljak 28. tjedna;

Rembrandt, Kristova glava

Iz jubilarne godine sv. Ignacija, mrvica s Gospodareva stola na našemu Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove, afiliranom Papinskom sveučilištu Gregoriana i združenom s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu, za smirenje i dubinu, kao vruća molitva za žrtve strašnih potresa, za spas od agresije, za prestanak ratovanja, za mir:

Isusu, koji je više od proroka Jone i od kralja Salomona (Lk 11,29-32) – instrumental: “Ja se kajem” by https://franomilic.com/

Kralj Salomon bijaše velik mudrac, s najvećim bogatstvom, moći i slavom. Ali ti si, Mudrosti vječna, veći i primaš me.

Nebeski Proroče, Jona bijaše prorok koji se sam temeljito obratio, uspješno je k tebi doveo i mornare i sve Ninivljane – Asirce koji su mu razorili domovinu. Uživo se susreo s božanskim milosrđem koje nadilazi našu pravdu. Ali ti si, Sine Božji i Sine Čovječji, više od Jone i zoveš me na obraćenje.

Zašto uporno sigurnost gradim tako da tražim znak? Ti ne tražiš da svoju vjeru zasnivam na nekom novom čudu, jer ti si daleko više, ti si tu.

I kad svi mi u gomili nahrupimo, ti si autoritet. Iskren, upozoravaš na našu zloću. Zdravo i snažno pred oči nam stavljaš Posljednji sud koji će doći kad ti budeš htio. Svi ćemo uskrsnuti. Ustat ćemo – i kraljica od Sabe, koja se sama došla uvjeriti o Salomonovoj veličini; i Ninivljani, koji su se pod vodstvom svojega kralja dali na post i pokoru kad je prorok u najkraćoj propovijedi razglasio korizmu – četrdeset dana za obraćenje. Prijeti nam njihova osuda.

Ipak, dat ćeš nam, evo, spasonosni znak – znak najveći od svih! Prorok Jona bio je u utrobi velike ribe, a ti ćeš, Gospodine, do trećega dana, nakon gorke muke i križa, biti u grobnoj jami. Jona je izbliza od Boga učio o njegovoj sućuti i ljubavi, a ti ćeš, Jaganjče Božji, naše grijehe ponijeti. Sama sebe za nas kao žrtvu prinosiš – u smrti na križu i u uskrsnuću od mrtvih, kao prvina usnulih, prvi prinos Bogu od svih koji su umrli.

2. izd. 9. 3. 2022. (24. 2. 2021.)

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.