Spasitelju svijeta, koji će biti uzdignut, uzvišen (Iv 3,13-17)

uz današnje Evanđelje: Uzvišenje sv. Križa (14. rujna)

Bartolomé Esteban Murillo, Raspeti Krist

Poslušajte:

Spasitelju svijeta, koji će biti uzdignut, uzvišen (Iv 3,13-17)
Spasitelju svijeta, koji će biti uzdignut, uzvišen (Iv 3,13-17) – Murillo: Raspeti; W. A. Mozart: Ave verum

U ovoj noći našega svijeta s pomnjom i čežnjom slušam te jer mi pokazuješ koliko nas je Bog ljubio. Sišao si s neba kao ljudsko dijete, Gospodine, da budeš čovjekov potomak, jedan od nas.

Davno Mojsije je podigao zmiju u pustinji. Očeva je volja da i ti budeš uzdignut tako da nas sve privučeš k sebi (Iv 12,32), tako da upoznamo da ti jesi (8,28). Ja ne mogu, ti jedini uzlaziš na nebo.

Uzdižem svoj pogled, makar grešan i slabošću opterećen, u tvoje visine, do tvojega križa, Raspeti, do tvojega srca probodenoga. Ako tebe motrim, živim; ozdravljam od ujeda ljutice (Br 21,8.9). Daruj mi vjeru, Gospodine, daruj mi da u tvom srcu živim zauvijek, bez kraja, kako žudim, kako se nadam!

Tebe, ljubljenoga – jedinca-miljenika, rođenoga svoga – Otac nam s neba daje. Pokaži mi do u dno moje duše da si k meni poslan. Ja vjerujem u tebe, ne daj mi da odem u propast. Spasitelju, nemoj nas suditi prema našim nedjelima, nego milosrdno spasi sav naš svijet, sve stvorenje! Zato si došao.

14. 9. 2022.

Vidi: Ima biti podignut (Iv 3,13-17)

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.