Punina Zakona jest ljubav

Sadržaj, značenje i aktualna teološka poruka liturgijskih čitanja na 23. nedjelju u god. A: Ez 33,7-9; Rim 13,8-10; Mt 18,15-20

Heinz Tschanz-Hofmann, Govor na gori, litograf u boji, 1886.

Može li čovjek danas pronaći mir duše, slobodu od grijeha, snagu za život? U Maroku je bio jak potres koji je pobio više od dvije tisuće ljudi. Rat u Ukrajini traje i traje. Najveće se svjetske velesile svojim novcem i svojim oružjem tuku, a narod, mladež, umjesto da obrađuje i čuva svjetsku žitnicu, gine. U velikom svijetu spremaju novu pandemiju. Grčka nakon požara trpi od poplava. A mi ovdje, jučer smo se prisjetili kako su koljači prije 30 godina bezdušno pobili Hrvate u Grabovici na Neretvi baš uz blagdan Male Gospe. Zbog svega toga jako dobro razumijemo Božje hitno upozorenje koje danas bilježi prorok: “Čovječe, umrijet ćeš!” Krhki smo, maleni i ranjivi. Grješni smo.

Zato se Bogu obraćamo, zato sav naš svijet zaufano donosimo na oltar Bogu svome – jučer u Udbini na Danu hrvatskih mučenika, a danas se pridružujemo jubilarnom 300. hodočašću Zagreba Majci Božjoj Bistričkoj. Evanđelje današnje nedjelje jest da zajednička molitva ima čudesnu, neomeđenu moć.


Iz mnogih i raznih razloga mi se ljudi udružujemo. Primjerice, da pomognemo. Okupili se evo stručnjaci spasioci iz cijele Europe da izvuku svojega kolegu speleologa iz nevolje na 1000 metara dubine u mračnoj utrobi zemlje. Okuplja se međunarodna mornarica na vojnu vježbu u Baltičkom moru, preko 3000 vojnika. Udružuju se mladi navijači za ovu ili onu svrhu. U nogometu i vaterpolu, u košarci i rukometu znaju športaši da će samo udruženi i u suradnji doći do pobjede. Udružujemo se i radi posla i radi odmora. Dvoje ljudi, muž i žena, u ljubavi će se udružiti jer se vole i sklopiti brak za cijeli život, da se onda udruže i sa svojom djecom koju vole i s njima su svi zajedno. Udružujemo se, evo, i u zajedničkoj molitvi.

Čudesna je, očarava i sjaji glavna poruka današnjega evanđelja! Ako samo dva čovjeka ujedine duše u molitvi, sam Gospodin obećava da će biti uslišani. Ako se ma svega dvije osobe udruže i slože, mogu moliti za bilo koji svoj projekt i Otac će im s neba dati što im je potrebno.

Ta dva čovjeka, te dvije osobe, mjerilo su koje Isus stavlja na početak bratske opomene. Nalaže: Idi k njemu osobno, posveti mu se izdvojeno! Nađite se nekako da to bude ponajprije između tebe i njega, nasamo, ti i on, i riješite što možete! Isus je primjerice razgovarao s Nikodemom, sa Samarijankom, liječio je onoga slijepca nasamo tako da ga je izveo iz sela, gubavca je dodirnuo i naložio mu: Ne kazuj ništa nikome! Ovo je između nas dvojice. Pa i s Pilatom je osobno, oči u oči, razgovarao, ja – ti. Dvojica, s kojima je Gospodin, to su ona dvojica u zajedničkoj molitvi; to su onda dvojica nasamo u bratskoj opomeni.  

Prorok potanko zapisuje: Kad čuješ riječ iz Božjih usta, pođi i reci bratu. Pažljivo poslušaj Božju opomenu i prenesi mu je, objavi mu Riječ koju mu Bog upućuje!

Koliku moć nam Bog povjerava!? Možemo jedni druge zaustaviti i odvratiti, spasiti od grijeha. I, što je odlučujuće, to vrijedi pred Bogom. Ako to vas dvojica, ili vas dvoje, ili vas dvije, evo, ovdje na zemlji razriješite, onda to Bog priznaje i provodi, potvrđuje na nebu. Onda to vrijedi i u božanskim visinama, važi za cijelu vječnost u nebu. Kako na zemlji, tako na nebu! Imaš, evo, brata; imaš sestru – ovdje i u nebu.

Vi ste onda ta dva čovjeka koji su zajedno u Isusovo ime. Ako te posluša, ako ste razriješili stvar, to znači da je Gospodin s vama i da on odnosi grijeh – on, Jaganjac Božji. Ako to nije dosta, potraži još jednoga ili još dvojicu svjedoka sa istom svrhom. Ako ste dvojica ili trojica na okupu u Gospodinovo ime, Gospodin je s vama.

Ako pak grješnik tvrda srca, ogrezao, odbija i neće slušati ni svojega bližnjega, ni odabrane složne svjedoke – dvojicu, trojicu, pa ni cijelu zajednicu Božju, onda stvar ostaje svezana. Zavezao se je u grijeh. Ostaje poganin i carinik – ovdje na zemlji i ondje na nebu, kod Oca nebeskoga.

Ljubi svoga bližnjega – zapovijeda Gospodin, ovoga čovjeka do sebe s kojim živiš, ovu dušu koja je uza te i, kad ga ljubiš, ispunjaš sav Božji sveti Zakon koji nam je već u Starom zavjetu dan kao spasonosne i vrijedne upute za život. Ljubi bližnjega pa ćeš čuvati i sačuvati brak, čuvat ćeš život i imanje. Nećeš se prepuštati u vlast pohlepnim željama koji proizlaze iz zavisti. Sve ćeš Božje zapovijedi obdržavati!

Bog vidi ako čovjek vlastitim koracima u svojoj slobodi kroči u smrt, odvaja se od Boga. Sam Bog čovjeka u savjesti opominje. Ako vidiš da tvojega bližnjega grijeh satire, priskoči, pomozi! Spasi! Nosiš ga na duši, tvoj je.

Ezekielovu pouku o stražaru i čuvaru Gospodin u Evanđelju potanko razrađuje. S jedne strane traži aktivnost i interakciju, komunikaciju. Ako si brat, ponajprije potraži grješnika, pozovi ga bratskim srcem, posveti mu se, razgovaraj s njime! Potom, ako treba, pronađi i pozovi, angažiraj druge – još jednu ili još dvije osobe. Dovedi ih! Pozovi da surađujete i riješite stvar. Ako ni to ne uspije, onda okupi zajednicu, sazovi Božji narod, obrati se cijelom skupu da svi zajedno kao jedna Crkva Božja – Majka Crkva – razriješite što treba, da spasite dušu u nevolji.

S druge strane Gospodin očekuje i ističe kako je važno slušanje. Ako sam ja taj čovjek grješnik, mogu brata poslušati. Mogu poslušati i k srcu uzeti što mi kažu dvije ili tri osobe koje će mi posvjedočiti kako stvari stoje. Mudra je Biblija. Zna da, ako samo jedan čovjek iznosi svoje viđenje, pa i u dobronamjernoj opomeni, može nešto subjektivno, paranoično, budalasto isfantazirati ili pak sebično, iz interesa lažno optužiti.

Kao grješna duša, pozvan sam napokon – i to je velika utjeha, snaga i orijentir na dugi rok – pažljivo slušati što mi Crkva kaže, što mi – evo danas sa svetoga oltara – otkriva kao Božju objavu za život i spasenje.

10. 9. 2023.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.