Isusu na križu, kad mi daje Majku (Iv 19,25-27)

uz današnje Evanđelje – Marija, Majka Crkve, i Gospa do Puta (24. svibnja), Žalosna Gospa (15. rujna)

Na Kalvariji

Poslušajte na Audio.com

Isusu na križu, kad mi daje Majku (Iv 19,25-27)

Novo izdanje. Vrijedi li mrvica s Gospodareva stola na našemu Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove, afiliranom Papinskom sveučilištu Gregoriana i združenom s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu, za predah i molitvu, za bolju orijentaciju i prikupljanje snage, za čitanje i slušanje?

Isusu na križu, kad mi daje Majku (Iv 19,25-27) – Ilustracija: B. E. Murillo, Raspeće; Glazba: G. B. Pergolesi, Quando corpus morietur

Dopusti mi, Gospodine, da i ja stanem na svetu goru Kalvariju u ovom prijelomnom času. Smjerno se klanjam tvome križu, na kojemu u mukama visiš, i ponizno molim: sve moje male nevolje pridruži po rukama svete Majke svojim strašnim mukama – na slavu Božju, za naše spasenje.

Dopusti mi da dođem sasvim blizu tvojoj vjernoj Majci – Ljubiteljici. S njom je potpora iz bliske rodbine (Iv 19,25). Tu je i tvoja odabrana učenica Magdalena koja te prati i poslužuje od početka, otkako si je izveo iz potpunoga ropstva, oslobodio je ne tek od nekoga grijeha, nego od opsjednutosti sa sedam zloduha (Mk 16,9; Lk 8,2).

Tu je i učenik koga si ljubio (Iv 19,26), koji jedini nije pobjegao, nije te napustio; koji ti se uz prsa bio privio (Iv 13,25; 21,20). Smijem li prepoznati da sam to i ja – jer mene si ljubio i samoga sebe za mene si predao (Gal 2,20)?

Daješ posljednju zapovijed prije nego sve bude dovršeno (Iv 19,30). Majka, žena (γύναι Iv 2,4; 19,26), od Boga stvorena i blagoslovljena, s ljubavlju prima svoje dijete. Mene prima. Tvoju Crkvu prima. Sada je došao tvoj čas (ὥρα usp. Iv 2,4; 19,27). Kao da je već tu slavna trinaesta postaja Križnoga puta!

Od žene rođen (Gal 4,4), sveti potomak, u praevanđelju proročki najavljen (Post 3,15), glavu satireš ocu laži, staroj zavodnici, ubojici ljudi od početka (Iv 8,44; Otk 12,9). Tvoj križ i tvoj uskrs – to je tvoja pobjeda!

Uputi i meni odlučnu zapovijed pa da svim srcem prihvatim Majku koju mi daješ, da je posvema primim k sebi u svaku poru svojega života, u sve što je moje (usp. Iv 19,27). Tako ću i ja biti tvoja živa Crkva.

24. 5. 2021.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.