Isusu, koji me prima među svoje (Lk 8,19-21)

Uz današnje Evanđelje: utorak 25. tjedna

Sveto Lice Kristovo

Poslušajte na Audio.com

Vrijedi li ovo i danas? S našega Filozofsko-teološkoga instituta Družbe Isusove, afiliranoga Papinskom sveučilištu Gregoriana, i združenoga s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu, u ovim novim medijima za okrjepu duši, za otkrivanje što je to radost Evanđelja, za čitanje i slušanje:

Isusu, koji me prima među svoje (Lk 8,19-21)

Evo me, dolazim k tebi, da te pohodim, da budem s tobom. Ne zato što to zavrjeđujem, nego jer si ti htio biti moj brat, jer si me primio pod svoje.

Ali ne mogu doprijeti do tebe, ne mogu svojim snagama svladati zapreke; ne znam, ne želim se gurati. Pomozi! Glasnici ti donose vijesti da smo tu. I tvoja je Majka tu. Ovdje smo, vani, želimo te vidjeti.

Kakav mi to odgovor daješ? Majku potvrđuješ i ističeš u njezinu dostojanstvu i veličini. Ona je otpočetka poslušala i izvršila Božju riječ. Ti, Isuse, iznova definiraš svoj narod Izrael. Već na Sinaju poslušali su Riječ Božju i dvaput potvrdili: “Vršit ćemo” (Izl 24,3.7). Sada ti mene, ako slušam i vršim Riječ Božju, primaš među svoju braću. Ti nas uzimaš i stvaraš novu obitelj.

U starini Bog je s visine gromoglasno govorio, Mojsije je bio posrednik. Donosio je Božju riječ. Sada si se ti sam s neba od Oca k meni spustio, živa Riječi Božja! Pod srcem svoje Majke utjelovio si se da budeš toplo ljudski, obiteljski blizu, povezan, u najbližem srodstvu sa mnom.

20. 9. 2022.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.