Isusovo predanje (Lk 9,43b-45)

Uz današnje Evanđelje: subota 25. tjedna

Dan Wilson (?), Isus Krist po predlošku Heinricha Hoffmana

Poslušajte, preuzmite na Audio.com

Isusovo predanje (Lk 9,43b-45)

Je li ovo četvrti navještaj muke? Ovaj put baš na dan našega sv. Jeronima. I na 25. godišnjicu proglašenja blaženim kardinala Alojzija u nacionalnoj svetištu Majke Božje Bistričke, i kad naš nadbiskup Dražen prima palij. Mrvica s Gospodareva stola na našemu Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove, afiliranom Papinskom sveučilištu Gregoriana, za smirenje i utjehu, za još dublje razumijevanje i primjenu Evanđelja, za čitanje i slušanje:

Isusovo predanje (Lk 9,43b-45)

Ovo evanđelje ohrabruje nas da Bogu svome iznesemo najdublja, najvažnija – bitna pitanja, koja u srcu nosimo.

Gospodin je najizvrsniji, vrhunski pedagog, ali eto i s njim mi ljudi imamo problem straha. Učenici se boje pitati ga. I ostaju u nerazumijevanju. Onaj drugi evanđelist, Marko, zapisuje: nisu razumjeli što je to Isusovo »ustati od mrtvih«. A evo, sada i Isusovo »predanje« ostaje nejasno.

Predanje je sveto. Predanje stoji u središtu duhovnoga života. Odgovara našoj dubinskoj želji i egzistencijalnoj čežnji. A Gospodin razotkriva da će biti predan u ruke ljudi.

Ranije, prije nego što je pred Petrom, Ivanom i Jakovom pokazao svoje pravo lice na gori Preobraženja i svoj nebeski sjaj već je prvi put najavio otajstvo svoje muke i uskrsnuća. Dapače, na gori je s Mojsijem i Ilijom razgovarao upravo o svom Izlasku koji se doskora ima zbiti u Jeruzalemu.

A sada otvoreno govori: bit će predan nama grješnim ljudima u ruke. Objavljuje volju Očevu. Uvijek ističemo kako je navještaj muke ujedno i navještaj uskrsnuća – sva tri puta. Ali ovdje nije tako!

Neposredno prije Isus je spasio dječaka od bolesti i od zloduha i vratio ga njegovoj obitelji. Volimo taj zanos i ushit, fasciniranost koji su sve obuzeli zbog silnoga, radosnoga, čudesnoga ozdravljenja. Ali Gospodin ne staje na slavlju, nego gleda svoj put predanja i učenike poučava o tome.

Danas molimo da Gospodin milosrdno otvori srž našega bića i našu pamet tako da mu možemo i bez obzira na sav strah iznijeti ono što nam je na srcu, da možemo upoznati i promotriti njegovo predanje.

Gospodin Isus je Božja objava. On neka nam razotkrije tu tajnu svojega predanja, skrivenu u njegovu presvetom Srcu, skrivenu u svetom Tijelu i Krvi na oltaru. Neka nas primi u nju – jer to je naše predanje.

(1. izd. 25. rujna 2022.)

Rumble

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.