Svetom Učitelju života (Iv 12,24-26)

uz današnje Evanđelje: sv. Lovro, 10. kolovoza

Lice Kristovo (Robert Powell, Isus iz Nazareta)

Poslušajte, preuzmite na Audio.com

Samo Gospodin može u kratkoj pouci poći od sjemenke u zemlji i doći do nepojmljivih čudesa – do časti i poštovanja koje Otac nebeski iskazuje svome stvorenju. U dvije-tri rečenice tumači život i smrt, mržnju i ljubav, plodnost. Evo skroman pokušaj s našega Filozofsko-teološkog instituta Družbe Isusove, afiliranoga Papinskom sveučilištu Gregoriana i združenoga s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu, za predah i smirenje, za nov ulazak u dubine Kristove Radosne vijesti:

Svetom Učitelju života (Iv 12,24-26)

Učitelju silni, božanski, sveti, učiš me tajni života. Pokazuješ mi maleno obično pšenično zrno, Božji dar prirode, i razjašnjavaš kako ispuniti prvu Očevu zapovijed, prvi blagoslov: da donosim plod, da moj život bude plodan (Post 1,28). Zrno pšenice je sjemenka. Pada u zemlju. Umire. Inače ostaje samo. A ovako, mnogo roda donosi kao što ti svojim križem cijeloj Crkvi život donosiš.

Kada gledam samo na život u ovome svijetu, kad pazim i brinem se samo za žudnje koje me po prirodi u tijelu vuku, kada volim samo sadašnje životne sile, vodim svoju dušu u propast. A ti mi daješ moć da čuvam dušu za život koji s tobom uvijek traje i ne prestaje.

Ako se dam na to da tebi služim, ne stavljaš me u podređeni položaj, nisi daleki gospodar, visoko iznad mene, nego me šalješ da tvojim putem hodim, tvoje stope slijedim. Primaš me da budem s tobom. Gdje si ti, ondje i meni mjesto daješ: u svojoj svetoj muci, u svojoj velebnoj uskrsnoj radosti. Želiš da bude moja radost. Ako se dajem na to da tebi služim, onda me Otac časti, iskazuje mi poštovanje, cijeni me. On priznaje i potvrđuje moju punu vrijednost.

11. 8. 2022.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.