Sinu Božjem, slobodnom (Mt 17,22-27)

Uz današnje Evanđelje: ponedjeljak 19. tjedna

Harry Anderson, Petar čudesno nalazi novčić u ribi

Hvala Bogu, najnovija mala premijera! Ove godine upravo na dan sv. Maksimilijana Kolbea, pravog antifašista, koji potpunom ljubavlju prema bližnjemu pobjeđuje zločinačko ludilo. Kako prigodno. I jučer, a i danas slušamo jedno “ljetno” ili još bolje “morsko” evanđelje za sve one brojen duše koje upravno na našem lijepom Jadranu u ovim danima traže odmor, okrepu, smirenje! U ovom evanđelju Isus govori o svojoj vlastitoj žrtvi i pokazuje svoje božansko sveznanje. Mrvica s Gospodareva stola na našemu Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove, afiliranom Papinskom sveučilištu Gregoriana i združenom s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu, za utjehu, za još dublje razumijevanje i primjenu Radosne vijesti, za čitanje i slušanje

Sinu Božjem, slobodnom (Mt 17,22-27) – Ilustracija: Harry Anderson, Petar čudesno nalazi novčić u ribi
Glazba: Jesu Dulcis Memoria (Na Isusov se spomen sam) by InTroit https://www.youtube.com/@InTroitEnterTheMusic

Galilejče čudesni, otkrivaš mi bitne stvari. Dok smo s tobom, otvoreno nam istinu govoriš. Ti, koji imaš svu slobodu Božju kao Sin, bit ćeš predan u ljudske ruke. Mi ćemo te ubiti. Dopuštaš da ti oduzmemo život. Ja, svojim grijehom! Ali u treći dan ti ćeš ustati. Dići ćeš se, uskrsnuti!

Zašto se onda silno žalostim na tu objavu? Zar ne slušam do kraja, zar ne shvaćam, Pobjedniče slavni nad grijehom i nad smrću!?

Živiš u našemu svijetu, Gospodine. Ovdje institucije ubiru svoje. Hramski poreznici znalački pitaju Petra, starosjedioca u gradu u kojemu si se nastanio. Ispituju da možda ne izbjegavaš platiti propisane dvije dnevnice za jeruzalemski Hram. Petar spremno daje odgovor kojim će zaštititi tebe, svoga učitelja.

I kad je već ušao u svoju kuću, preduhitruješ ga. Ne daš mu da svojim novcem plaća i za tebe. Tumačiš i poučavaš. Gledaš na zemaljska carstva i naše poreze, i pitaš svoga dobroga Šimuna za mišljenje. Razgovaraš s njime. Neće kralj od svoga sina, princa, ubirati davanja. Od drugih obitelji i od njihove djece naplaćuje. Ti si Sin Oca koji kraljuje uvijek i dovijeka. Dom Oca tvojega, Dom molitve za sve narode, i tvoj je – prostor Oca tvojega, u kojemu ti je biti. Ti si slobodan od obveze plaćanja. Ti si božanski slobodan.

Ali u svojoj slobodi, drage volje, platit ćeš ne tek hramsku pristojbu, nego i neprocjenjivu cijenu spasenja. Sama sebe dat ćeš u križu i uskrsnuću kako si upravo najavio. Da nas oslobodiš od naših sablazni i posrtaja, naših padova. Da nas otkupiš, Otkupitelju!

A već sada pokazuješ pred prvakom apostolom svoj božanski uvid koji zna što je sa svakim parom vrapčića i svim ribama morskim, sa svakim ljudskim novčićem. To je naš novac. Važan je i vrijedi točno onoliko koliko vjerujemo u njega, koliko se razumijemo i pouzdajemo u njega i bavimo njime, koliku smo mu vrijednost pripisali.

Pravo će se čudo zbiti. Iskusan ribar bacit će udicu i uhvatiti prvu ribu. Kad gle, u njoj kovanica – taman da podmiri hramsku taksu za dvije osobe! Smireno nalažeš Petru da uplati za vas dvojicu.

Blago meni kad bar nešto malo mogu i ja platiti za tebe, Isuse!

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.