Mreža Božjega kraljevstva (Mt 13,47-53)

uz današnje Evanđelje: četvrtak 17. tjedna, sv. Jeronim: 30. rujna

Poslušajte!

Od prije. Vrijedi li danas? Ove godine upravo na dan našega blaženika, Augustina Kažotića. Hvala Bogu na ovoj novoj, suvremenoj tehnici! Mrvica s Gospodareva stola na našemu Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove, afiliranom Papinskom sveučilištu Gregoriana i združenom s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu, za smirenje i dubinu, za novo otkrivanje što je radost Evanđelja, za čitanje i slušanje:

Mreža Božjega kraljevstva (Mt 13,47-53)

Prije nego što pođeš, prije nego odeš na drugu stranu, pouči me, Gospodine, o onoj posebnoj ribarskoj mreži koju je Otac bacio u more. Pokaži mi da tako nebo vlada. Tako je Bog kralj.

Kraljevstvo Oca tvojega – a ti si jedno s njime – slično je toj mreži koja, bačena, hvata iz svakoga roda, od svih vrsta zajedno. Okuplja nas u tvoju novu sinagogu.

Napunit će se i onda će – na završetku ovoga našega vijeka – glasnici, nebeski radnici izvući mrežu i sjesti na obalu koja je kao ova naša na kojoj te slušamo dok nas iz lađe u slikama i usporedbama poučavaš. Izići će i između pravednika, iz njihove sredine, izdvojit će zle. Bacit će ih van, onamo gdje je plač i škrgut zubi.

Uzmi me ti sam, Kralju vječni, i stavi u nebeski sveti kalež s onim lijepim i dobrim što je u mrežu uhvaćeno. Ne daj da me bace u užarenu peć strašnoga Nabukodonozora koji je Lucifer i želi biti namjesto tebe gospodar sve zemlje, da se njemu klanjamo.

Ali sada još nije kraj. Sada je mreža još uvijek bačena u Božje more.

Zato me pitaš razumijem li jer ti je stalo da shvatim i umom i srcem. Ne želiš da ostanem samo na svojim nacrtima, zamišljajima i očekivanjima koje je Stvoritelj od starine upisao u moju narav nego mi daješ da poslušam ovu tvoju novu živu riječ, da budem tvoj učenik, Kralju! Potrebno je i vrijedno poznavati Pismo koje donosi Božju riječ od početka. Dobar je Zakon, dobri su Proroci, ali sada, evo, čujem kako ih ispunjavaš, kako ih dovodiš do punine.

Pokaži mi, Gospodine, da ti svoj posao dovršavaš. Završavaš pouku svojom svetom žrtvom, svojim križem i uskrsnućem.

29. 7. 2022.

Niko Bilić, SJ

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.