Molitva Učitelju ljubavi (Mt 19,3-12)

uz današnje Evanđelje: petak 19. tjedna

Krist, Kralj – trnjem okrunjen, izrugan, osuđen

Poslušajte, preuzmite na Audio.com

Molitva Učitelju ljubavi (Mt 19,3-12)

Iz prošle godine. Dotjerano. Može li ovo biti na pomoć kao molitva za zaručnike i bračne drugove? Skromna mrvica s Gospodareva stola na našemu Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove, afiliranom Papinskom sveučilištu Gregoriana i združenom s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu, u ovim novim medijima, za smirenje i utjehu, za ulazak u dubinu i za bolju primjenu Kristove Radosne vijesti, za čitanje i slušanje:

Pred tobom sam, Gospodine. Ti vidiš kada te huškački, poput staroga napasnika u pustinji, želim iskušavati. Izazivački ispitujem: je li dopušteno, zašto tako? A ti svejedno dobrohotno ulaziš u dijalog, odgovaraš i vodiš me k životnoj mudrosti i ljubavi – da pojmim i prihvatim koliko mogu pojmiti i prihvatiti. Ljubav je križ.

Smijem li odbaciti onu najbližu dušu, odabranu, moju? I kako to da je veliki Mojsije propisao otpusno pismo? Vraćaš me na početak, na Očeva djela, na njegove riječi. Ondje je odgovor, Mojsije je samo sluga Božji. Ako imam pobožnu gorljivost za sveti Zakon, najprije moram čitati što ondje piše.

Da smo muško i žensko to je Stvoriteljev dar, zadatak koji od njega primamo. Moram odrasti, stati na svoje noge, odvojiti se od roditelja toliko da se mogu samostalno privinuti uz dušu koju ljubim. Bog od nas čini jedno tijelo – tijelo kao što si ti, vječna Riječi, tijelom postao. Jedan nas jaram združuje i ja ga nemam moć skršiti. Jedino neobuzdan blud i luđačka razvratnost razara nježan, dubok vez koji ide do središta. Ne mogu s tuđom dušom biti jedno. Gubim sebe u preljubu.

Tebi, Otkupitelju, donosim tolike koji jedni drugima tako silne jade i boli nanose. Kakva je korist čovjeku ženiti se? Izgleda bolje ne sklopiti ženidbu kao tako mnogi danas koji izbjegavaju, neće ili ne mogu.

Jesam li eunuh, jesam li osoba nesposobna za brak, za ljubav i zajednički život? Može mi to biti urođeno, moj poremećaj. Mogu me drugi onesposobiti.

Ti znaš kako je tvrdo, kako je okorjelo moje srce. Ti mi daj da shvatim tu čudesnu, tajnovitu riječ: Snagom neba, tvojom snagom mogu svoj ego i svoja očekivanja zatomiti. Mogu tebi dati svoje srce pa da ti u svemu budeš kralj mojega života sada i zauvijek, da tebi pripadam onako kako si ti sav Očev.

12. 8. 2022.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.