Isusu, kad na djecu polaže ruke (Mt 19,13-15)

uz današnje Evanđelje: subota 19. tjedna

Nicolaes Maes, Krist blagoslivlja djecu
Isusu, kad na djecu polaže ruke (Mt 19,13-15)

Od prošle godine. Može li i danas biti od pomoći? Skroman prinos s našega Filozofsko-teološkog instituta Družbe Isusove, afiliranoga Papinskom sveučilištu Gregoriana i združenoga s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu, za odmor i prikupljanje snaga, za dublje razumijevanje i prihvaćanje Kristova Evanđelja, za čitanje i slušanje:

Isusu, kad na djecu polaže ruke (Mt 19,13-15)

Vrhunski vrijedan i vrhunski lijep, izvrstan prinos! Djecu ti, Isuse, donose – prinose (προσφέρω Mt 19,13) – da ruke staviš na njih, da se pomoliš. Nakana im je dalekosežna i ključna. Ti ćeš na djecu ruke položiti (τὰς χεῖρας ἐπιτίθημι Mt 19,15) kao što je u davnini Mojsije na nasljednika Jošuu svoje ruke položio i on se Duhom mudrosti napunio (τὰς χεῖρας ἐπιτίθημι Pnz 34,9), kao što će tvoji apostoli ruke polagati da prenesu dalje duhovnu snagu i ovlasti – da tvoj Duh dođe (τὰς χεῖρας ἐπιτίθημι Dj 6,6; 8,17). Kao što tvoja Crkva do danas čini da zaredi tvoje službenike, naše pastire.

I ja ti, evo, dolazim, Gospodine, da se pomoliš nada mnom, da moliš za mene.

Zašto prijetim i vičem na one koji ti djecu donose (ἐπιτιμάω Mt 19,13)? Zašto se izrugujemo i gnjusno ispitujemo “Čemu djeca?”?! Već u majčinoj utrobi zabranjujemo im živjeti, tjeramo ih u smrt.

Progovori, Bože naš, prije nego odeš odavde (Mt 9,15)! Reci svoju moćnu, odlučujuću riječ: “Pustite! Ne sprječavajte!” (Mt 9,14).

Djeca idu k tebi. Zato djeci pripada vladavina neba. Takvima je Bog kralj. Tvoje sveopće, posvudašnje kraljevanje, vezano je uz njih. Njima pripada način kako nebo vlada – kako ti vladaš. Njihovi anđeli stalno – i sada – gledaju lice Oca tvojega koji je na nebesima (Mt 18,10).

13. 8. 2022.

Vidi: Baština moja (Ps 16) – otpjevni psalam (god. I.)

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.