Mesiji, kad šalje sedamdesetdvojicu (Lk 10,1-9)

Uz današnje Evanđelje: 26. siječnja, sv. Timotej i Tit; 5. srpnja, sveta braća Ćiril i Metod; 18. listopada, sv. Luka.

Eva Vukina, Kristovo sveto lice – Eva Vukina Art | Facebook

Poslušajte, preuzmite na Audio.com

Vrijedi li ovo i danas, na dan naših apostola, solunske braće, koji su nam Božju riječ donijeli na našem ljudskom jeziku. Iz Soluna, gdje je i naš blaženi Svetac služio vojsku, iz Soluna, kamo je Apostol uputio prvu poslanicu – prvi i najstariji dokument Novoga zavjeta. Hvala Bogu, novo popravljeno izdanje! Iz jubilarne Ignacijeve godine u kojoj smo nastojali VIDJETI SVE NOVO U KRISTU, mrvica s Gospodareva stola na našemu Fakultetu filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu i Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove, afiliranom Papinskom sveučilištu Gregoriana #outreach za obnovu snaga, za ulaženje u dubine Kristove radosne vijesti, za čitanje i slušanje:

Ilustracija Eva Vukina Art (facebook.com); Music by Les Free Music

Premda nas je malo, kad me šalješ, Gospodine, šalješ me u zajednici zato da ne padnem u umišljeni individualizam i oholost (Lk 10,1). Drugi nek me prati!

Pred tvojim sam licem, Gospodine (πρόσωπον Lk 10,1). Tvoje lice jasno mi govori da samo ono poslanje vrijedi koje dodjeljuje Gospodar žetve. Tvoj apostol plod je molitve (Lk 10,2).

Tvoje lice me podsjeća da nemam oslonac u novcu ni u svojim zalihama (Lk 10,4). Neću čizmu uzeti koja tako lako gazi i okupira. Kad me ti šalješ, ne moram ništa nametati. I nisam pod prisilom da postignem uspjeh. Ako nisu prijatelji mira, mir će se na mene vratiti (Lk 10,6). Ali ipak tražiš strpljivost, da ostanem u kući u kojoj su me primili (10,7).

Gledam tvoje lice i znam: tebe su kao janje vodili na klanje (Iz 53,7), ti si Jaganjac Božji. Zato mene šalješ kao janje (Lk 10,3). Želiš da pođem u ono mjesto kamo sam kaniš doći (10,1). Sav moj posao vrijedi onoliko koliko pripravljam put da ti možeš doći. Iznova razumijem Ivana Krstitelja. On je govorio: “Približilo se kraljevstvo Božje” (ἤγγικεν Mt 3,2). Ti si tako započeo svoje naučavanje (ἤγγικεν Mt 4,17). Sada od mene tražiš da donosim ljudima tu radosnu vijest: “Približilo vam se!” (ἤγγικεν Lk 10,9).

Tvoje lice, Isuse, otkriva mi da si ti mjerilo i uzor. Ti si na Uskrs ušao u kuću i rekao: “Mir vama!” (Lk 24,36). Ti si nas prvi liječio (θεραπεύω Lk 4,40; 10,9).

Pozivaš me da blagujem u toj kući (2x Lk 10,7.8). Zato što smo od početka po kućama lomili kruh tebi na spomen (Dj 2,46; Lk 22,19). Tako zahvaljujemo. Tako dušu hranimo tvojom presvetom Žrtvom, tvojim Tijelom i Krvlju. Tako smo pred tvojim licem.

26. 1. 22.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.