Isusu, Učitelju i Gospodaru (Mt 10,24-33)

Uz današnje Evanđelje: subota 14. tjedna

Presveto Srce Isusovo

Hvala Bogu, nova skromna, a draga i važna premijera u mjesecu Predragocjene Krvi Kristove. Ove godine upravo na dan sv. Bonaventura koji je opisivao put duše k Bogu. Mrvica s Gospodareva stola na našemu Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove, afiliranom Papinskom sveučilištu Gregoriana i združenom s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu, za smirenje i utjehu, za još dublje razumijevanje i primjenu Kristove Radosne vijesti, za čitanje i slušanje:

Isusu, Učitelju i Gospodaru (Mt 10,24-33)

Daj mi da budem kao ti, Učitelju i Gospodaru moj, i to neka mi u svemu bude dosta jer nisam iznad tebe.

U tvojoj sam kući. Ako su tebe pogrđivali i vrijeđali bez razloga, koliko više mogu mene s pravom.

A ti me hrabriš pred njima. Triput. Ne moram se bojati ako me kao i tebe zlobno optužuju i izruguju. Ne moram se bojati ljudi koji smrt donose samo mojemu tijelu. Ne moram se bojati jer Otac naš na broj poznaje svaki i najmanji djelić mojega bića i zna mu pravu vrijednost. Premda na tržnici mogu kupiti što je ponuđeno, ipak se i život malenoga ptiča ne odvija bez volje Božje. A čovjek je kruna svega Božjeg stvorenja. Duša je važna, duša je život. To sam ja. Zato se bojati moram zlog Protivnika koji stvara pakao.

Uzalud prikrivamo naše potajne poteze. Otac nebeski otkriva i obznanjuje. Ako s Nikodemom i meni pod okriljem noći govoriš, ja svojim ponašanjem tvoje riječi objelodanjujem. Radost i spas koje nam Duh tihim božanskim glasom izravno u srce priopćava vrijedi doista pred licem svega svijeta razglašavati.

Isuse, Sine Božji, zaustavi svaku moju misao, svaki moj postupak koji pred drugima niječe tvoju dobrotu i ljubav tvojega srca. Pogledaj na mene pred Ocem svojim koji je na nebesima i zauzmi se za mene jer tako će moje riječi i moja djela svima pokazivati tko si. Reci da si moj pred Ocem svojim koji je na nebesima jer on je Otac naš!

15. 7. 2023.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.