Isusu koji me šalje (Mt 10,16-23)

uz današnje Evanđelje: petak 14. tjedna

Dobri Pastir

U petak, dan Srca Isusova. U mjesecu predragocjene Krvi Kristove. Kao iskrena molitva Bogu za žrtve nevremena i požara, za temeljito izlječenje hrvatskoga pravosuđa. Mrvica s Gospodareva stola na našemu Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove, afiliranom Papinskom sveučilištu Gregoriana i združenom s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu, za čitanje i slušanje:

Isusu koji me šalje (Mt 10,16-23)

Ti me šalješ (ἐγώ “ja” Mt 10,16), Gospodine – Dobri Pastir svoju ovcu pred vukove. Tražiš od mene dovitljivost zmije koja je od početka bila među svima najlukavija (Post 3,1).

Nalažeš mi oprez pred ljudima, ali bez tjeskobne zabrinutosti kojom gledam samo na svoje sile i svoju sudbinu. Predat će me (3x παραδίδομι Mt 10,17.19.21) kao što su tebe predali. Juda sa srcem Kajina, tebe, brata svojega, predaje u smrt.

Blago meni kad si ti razlog da me vode pred predstavnike vlasti – kao tebe pred rimskoga upravitelja – pa i pred samoga vladara! Želiš da dadnem svjedočanstvo njima samima i svjetskim narodima. Kad kojekakvim svojim zlima udaraju po meni, sjetit ću se kako si ti bičevan bio.

Zbog tvojega imena svi me mogu zamrziti. Ali Otac moj daje da njegov Duh Sveti govori u meni. Ako ustrajem do kraja, Otac mi dariva spasenje.

Dođi, Sine Božji i Sine Marijin! Pogledaj kako mislima i riječima, oružjem i postupcima usmrćujemo jedni druge, i unutar vlastite obitelji. Dođi, Gospodine, na kraju svih vjekova! Dođi trećega dana iz groba u koji smo te zatvorili. Tvoji učenici nisu još ni iz grada Jeruzalema pobjegli, a ti već dolaziš i kažeš: “Mir vama!”. Dođi, Bože Sine, na naš oltar u svom Tijelu i Krvi već danas!

8. 7. 2022.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.