Molitva za srce i oko (Mt 6,19-23)

Uz današnje Evanđelje: petak 11. tjedna

Josef Aleksius Kastner, Oltarna slika u Bazilici – narodnom svetištu Srca Isusova, Palmotićeva 31, Zagreb

Hvala Bogu, drugo, popravljeno izdanje. Iz jubilarne Ignacijeve godine, dan poslije Tijelovskoga ophoda u srcu grada, na kojem se častili i poklonili se prisutnom Gospodinu i Otkupitelju u Presvetom sakramentu. Mrvica s Gospodareva stola na našemu Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove, afiliranom Papinskom sveučilištu Gregoriana i združenom s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu, za smirenje i utjehu, za još dublje razumijevanje i primjenu Evanđelja, za čitanje i slušanje:

Molitva za srce i oko (Mt 6,19-23); Glazba: Blooming Melody by Keys of Moon)

Najbolje da mi je srce kod tebe, Blago moje prvo i potpuno, beskrajno! I da ti, Svjetlosti istinska koja prosvjetljuješ svakoga čovjeka, sjajiš u mom oku (Iv 1,9).

Tiho ću, skromno doći do svete gore na kojoj govoriš, Učitelju dobri, da poslušam zajedno s nepreglednim mnoštvom nas koji dođosmo sa svih strana (Mt 4,25) jer smo u potrazi za spasenjem.

Da zgrćem ili da ne zgrćem!? Kao časni biblijski mudrac najprije ističeš ono čega se moram čuvati, što je loše (Mt 6,19). Ono što mi braniš. Od čega me braniš. Potom me poučavaš i upućuješ (Mt 6,20). Pozivaš, naređuješ da marljivo prikupljam blago u nebesku riznicu. Ondje neće stradati, jer ondje nije kao ovdje na zemlji da ga moljac i korozija izjedaju, izobličuju i uništavaju; ondje neće lopov iz podzemlja potkopavati ni pljačkati (Mt 6,19.20).

Poučavaš me zato jer ti je važno moje srce. Ondje, u nebeskoj riznici, kod tebe, valja mi zgrtati blago pa će mi tako srce biti na pravom mjestu (Mt 6,21). Smirit će se, kucati spokojno i jedro, okrijepljeno životom neba – tvojim životom.

U moje tijelo udahnuo si život, Gospodine (Post 2,7). Dao si mi oko da mi bude svjetiljka u tijelu. Ako gleda čisto i otvoreno, iskreno, bez nabora i podmuklosti, bez zamračivanja i utaje, moj život svijetli (Mt 6,22). Ako mi je oko zlo, cijeli mi je život mračan i mrk (Mt 6,23).

Ne daj, Spasitelju svesilni, da padnem natrag u onu pratamu nad bezdanom (Post 1,2)! Čuvaj me, izliječi me, prosvijetli me, da se svjetlo u meni – koje mi darivaš, koje od tebe dolazi – ne ugasi; da moja savjest ne bude mrkla tmina, nego tvoj živi, dragi glas!

17. 6. 2022.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.