Drugi obraz (Mt 5,38-42)

uz današnje Evanđelje: ponedjeljak 11. tjedna

Pljusne li te tko…

Poslušajte, preuzmite na Audio.com

Od prošle, Ignacijeve godine, iz kampanje Srcu Isusovu, neznatan prinos s našega našega Filozofsko-teološkog instituta Družbe Isusove, afiliranoga Papinskom sveučilištu Gregoriana i združenoga s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu, za prikupljanje snagâ, za blisko razumijevanje i prihvaćanje Kristove Radosne vijesti, Kristova spasenja:

Drugi obraz (Mt 5,38-42)

Već peti, pretposljednji put, Učitelju sveti, upozoravaš na ono što smo mi ljudi govorili i ponavljali (ἐρρέθη “rečeno je” Mt 5,21.27.31.33.38.43). Ljudska predaja koju često slušam traži da se osvetim. Ako mi je zli neprijatelj izbio oko ili zub, moram uzvratiti istom mjerom. Ali ti, evo i peti put – i još jednom ćeš – smjelo sama sebe za uzor postavljaš (ἐγὼ δὲ λέγω ὑμῖν “a ja vam kažem” Mt 5,22.28.32.34.39.44). Svoju vlastitu osobu ističeš i izlažeš kao mjerodavnu vlast.

I propisuješ da se ne postavljam nasuprot, da ne ustajem svojim silama protiv onoga tko je zao. Da se ne dižem na njega (Mt 5,39).

Vidiš me među ljudima. Pet ih prepoznaješ koji su usmjereni na mene. Jedan me udara (Mt 5,39), drugi se želi suditi sa mnom (40). Jedan me kao neki carski agar u doba perzijske vlasti tjera tisuću koraka, kilometar i pola (41). Drugi pita, traži nešto od mene, treći opet želi da mu posudim (42).

Prepoznaješ mrežu odnosa u kojoj se nalazim i upućuješ me kako postupiti prema tim osobama. Objavio si štoviše da smo braća (4x brat moj – ἀδελφός Mt 5,22[2x].23.24). I to je osnovica na kojoj sve počiva.

Ako me po sretnoj, snažnoj strani lica pljusne, okrenut ću mu, poučavaš, i drugu stranu (Mt 5,39). Ako me čovjek, brat moj, tjera na sud da mi tuniku oduzme, dat ću i plašt, nalažeš (40). Ako me tuži zato da dobije košulju, ostavljam mu i kaput. Ako me opterećuje s jednom miljom, zapovijedaš da odem s njime i još jednu (41). Da mu dam, propisuješ, ako od mene nešto traži (42). Ako želi od mene pozajmiti novac, ti mi kažeš da ga ne odbijem, da ne odvraćam lice od njega (42).

Svojim silama ne mogu. Ti me poučavaš i zapovijedaš, Gospodine, ti mi svojim svetim križem i svojim uskrsnućem daj snage! Ispuni me svojim Duhom!

13, 6. 2022.

Vidi: Gospodin obznani (Ps 98) – današnji otpjevni psalam (god. I.)

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.