Vrata koja me vode u život (Iv 10,1-10)

Molitva Isusu kad kaže da je dobri pastir i da je on vrata

uz današnje Evanđelje: 4. vazmena nedjelja – nedjelja Dobrog pastira u god. A; ponedjeljak 4. vazmenoga tjedna

Bernhard Plockhorst, Dobri Pastir

Vrijedi li ova mrvica s Gospodareva stola na našemu Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove, afiliranom Papinskom sveučilištu Gregoriana i združenom s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu. Od prije, iz vremena psihičke, fizičke i političke pandemije koronavirusa, u novom ruhu. Za otkrivanje radosti u ovih pedeset dana Vazmenoga vremena.
Hvala svima vama koji molitvom i darom, strukom i marom pomažete u obnovi naše Bazilike – nacionalnog svetišta Srca Isusova (Zagreb, Palmotićeva 31): Zaklada Anamarija Carević (zaklada-anamarija-carevic.hr)

Vrata koja me vode u život (Iv 10,1-10)

Čuvaru duše moje, hvala ti što imaš strpljenja sa mnom. Dvaput mi ponavljaš pouku tako da je mogu razumijeti i uzdati se u nju: Zaista, zaista kažeš mi (Iv 10,1.7). Strah me je kradljivca (κλέπτης 10,1.8.10) da me ne orobi, ne usmrti, ne upropasti, jer zato dolazi (10). Plašim se lopova (λῃστής 1.8) i tuđinca koji ne pripada ovamo (2x ἀλλότριος 10,5) i svih koji osim tebe dolaze, koji ne ulaze na vrata, nego provaljuju (10,1). Ne prepoznajem njihov glas, stran mi je i ne slušam ga. Neću ga slijediti, pobjeći ću (10,5).

Tvoj glas dobro mi je znan (10,4) – tajanstven i očit, mio i odrješit, skroman, a gromovit. Znaš tko sam, imenom me zoveš, zato slušam (10,3). Želim ti kao vjeran vratar (θυρωρὸς 10,3) širom otvoriti vrata. Uđi k meni!

Ti me izvedi, preda mnom odvažan kreni i ja ću te slijediti (10,4). Kad tebe vidim, znam: Ovo su vrata koja me vode u život (2x θύρα 10,7.9). Ti si to! Ti mi otvaraš put kojim mi je ići. Pokazuješ mi gdje ću naći pravu hranu za sebe, gdje me Otac spašava (10,9).

Hvala ti što nisi kradljivac života moga, nego si došao zato da u punoj mjeri živim, da moj život ne bude usukan, krnj i skučen, nego obilan, izdašan, velik (ζωή 10,10 usp. “ulaziti i izlaziti” 10,9).

26. 4. 2021.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.