Molitva Isusu za sve one koji vjeruju u njega (Iv 17,20-26)

Uz današnje Evanđelje: četvrtak 7. vazmenog tjedna; 7. vazmena nedjelja (god. B)

El Greco, Kristova agonija u Maslinskom vrtu (1595.)

U devetnici Duhu Svetom, ovaj put u Marijinu mjesecu svibnju, s našega Filozofsko-teološkog instituta Družbe Isusove, afiliranoga Papinskom sveučilištu Gregoriana i združenoga s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu, za predah i prikupljanje snaga, za još dublje upoznavanje Kristova uskrsnuća, za čitanje i slušanje:

Molitva Isusu za sve one koji vjeruju u njega (Iv 17,20-26) – Ilustracija: El Greco, Kristova agonija u Maslinskom vrtu (detalj); Glazba: Spatium by https://www.patreon.com/keysofmoonmusic

Sam si molio Oca za sve nas koji ćemo vjerovati u tebe po riječi tvojih apostola, po riječi tvoje Crkve (Iv 17,20).

Moliš da budemo jedno kao ti i Otac (3x “da budu jedno” Iv 17,21.22.23) – svi mi, savršeno, – da budemo u vama. To tražiš jer će tako svijet upoznati da te je Otac poslao (2x “da si me ti poslao” 17,23.25).

Dao si mi slavu koju ti je Otac dodijelio (Iv 17,22) i želiš da je motrim s ljubavlju, klanjajući se (θεωρέω 17,24). Daješ mi je s istom željom da budemo jedno kao ti s Ocem, da do kraja budemo jedno: Otac u tebi, ti u nama (17,23).

Ljubiš me, Gospodine, kao što je Otac tebe ljubio od prije postanka svijeta (17,24). Otac me je tebi dao (17,24) i ti želiš da budem gdje si ti, s tobom. Za to moliš.

Govoriš Ocu i ponavljaš: “Oče” (17,21.24), pa zaključuješ: “Oče” (25) jer je pravedan kao što je svet (17,11).

Za razliku od svijeta koji Oca nije upoznao, ti Oca znaš; i meni si podario sveto znanje da te je Otac poslao (17,25). Meni si objavio njegovo ime (17,26) – svojim utjelovljenjem i odrastanjem, svojim poučavanjem i čudesima, svojim križem i uskrsnućem.

Još mi, dobri Isuse, još više mi obznani Očevo ime jer tako će ona ljubav kojom te on od početka, vječno, beskonačno ljubi, biti u meni (17,26). Tako ću živjeti ne više ja, nego ti ćeš živjeti u meni (Gal 2,20). U mojemu biću nalaziš prostor za svoj život, Gospodine, jer sam na tvoju sliku, jer si me toliko uzvišeno stvorio. Ostaješ u meni da donesem mnogo roda (Iv 5,5).

Tako mogu ljubavlju kojom je Otac tebe ljubio (Iv 15,9) ljubiti dušu koju uza me stavljaš, jer to zapovijedaš (15,12). Otac te je, zbog tvoje pravednosti, uslišio kad si mu sa silnim vapajem i suzama prije muke prikazivao molitve (Heb 5,7). U tvojem uskrsnuću izbavio te je od naše osude, od križa i smrti. Na uskrs djelom je odgovorio na tvoj bolan krik kad si s križa pitao s kojom te je svrhom ostavio (Ps 22,2; Mt 27,46; Mk 15,34).

2. 6. 2022.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.