Molitva s Petrom koji je sve ostavio (Mk 10,28-31)

Uz današnje evanđelje: utorak 8. tjedna kroz godinu

Ann Schmalsteig Barrett, Srce Isusovo (Ann Schamlstieg Barrett)
Molitva s Petrom koji je sve ostavio (Mk 10,28-31)

Ostavljam svoje dobre želje i gorljive planove, vruću čežnju i žudnju koju od naravi u sebi nosim. Ostavljam svoj nemir i uplašenost, tjeskobnu zabrinutost i bolest. Ostavljam svoj grijeh i bezvoljnost, svoju mlakost i najskriveniju slabost. Ostavljam svoje idole. Ostavljam sve nedovršeno, razlomljeno, polovično, sve što me čeka. I Izaka svojega ostavljam. Napuštam, otpuštam, prepuštam, puštam. U tvoje ruke sav svoj svijet predajem. I za tobom krećem, Učitelju sveti, da tebe slijedim na tvojem putu, da živim kao ti.

A ti me poučavaš, Kriste, Sine Boga živoga, o stoput većem daru i o onom životu koji za me nema kraja ako si ti razlog i ako je tvoje evanđelje razlog da sve ostavljam. Ako sam zbog tebe bez doma i obitelji, ako ostavljam braću i roditelje, ako nemam svoje djece, ako napustim svoje polje rada, onda mi ti stostruko vraćaš. Na ovom svijetu na kojem trpim proganjanje, bilo da mi iznutra ili izvana dolazi, dobivam i dom na sto mjesta, dobivam mnogu braću i sestre, primam i majčinsku skrb i djecu koja mi se blistavo nasmiješe i čekaju na me, k tomu polja i polja na sto strana.

Ako sam uspješno, sigurno, osvajački bio prvak, evo me sada na posljednjem mjestu, skroz otraga. Ako sam sasvim propao, ostavljen na kraju, ti me uzimaš k sebi naprijed. Stvaraš moju punu vrijednost i dostojanstvo, postavljaš me da budem prvi. U tvom pogledu i u tvojemu srcu moja je prava veličina. Od tebe je priznanje i odobrenje, nebeska potvrda koja mi dušu hrani.

30. 5. 2023.

Vidi: S Petrom, apostolom, koji je sve ostavio (Mk 10,27-31)

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.