Kristu, Bogu našemu, koji nas je izabrao iz svijeta (Iv 15,18-21)

Uz današnje Evanđelje: subota 5. vazmenog tjedna

Philippe de Champaigne, Isusa izruguju

Poslušajte, preuzmite na Audio.com

Hvala Bogu, kako prigodno! Ove godine baš na dan kad, ovaj put po zagovoru Gospe Fatimske, Macelj – taj divan, smiren kutak Božje prirode, europsko spomen-mjesto na žrtve komunističkoga državnog totalitarizma, još jednom okuplja na molitvu i proslavu euharistijske Žrtve. Krist svojim križem donosi otkupljenje, posvećenje, spasenje.
Zanimljivo! Evanđelje po Ivanu zaokruženih dvanaest puta vraća se na težak glagol „mrziti“ (μισέω Iv 3,20; 7,7[2x]; 12,25; 15,18[2x].19.23[2x].24s; 17,14) koji tako potvrđuje cjelovitost spisa jer dvanaest je broj plemena Izraelovih, broj apostola i znači sveukupnost. Ali ipak, hvala Bogu, nije to tematika jača od one druge, pozitivne, budući da se o ljubavi, s dva glagola ljubiti (ἀγαπάω 37x) i voljeti (φιλέω 13x) govori pedeset puta. K tomu valja pribrojiti još četiri puta ponovljenu poznatu imenicu „ljubav“ (ἀγάπη Iv 15,9.10[2x]; 17,26).
Nov skroman prinos s našega Filozofsko-teološkog instituta Družbe Isusove, afiliranoga Papinskom sveučilištu Gregoriana i združenoga s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu, za predah i prikupljanje snaga, kao molitva za sve smaknute na Bleiburgu i na Križnom putu, za još dublje upoznavanje i primjenu Kristova Zakona, za čitanje i slušanje:

Kristu, Bogu našemu, koji nas je izabrao iz svijeta (Iv 15,18-21)

Hvala ti, Gospodine, što si nam objavio Oca svojega i Oca našega (Iv 20,17), koji je na nebesima, koji te šalje (Iv 15,21). Ako gledamo tebe, vidimo Oca. Pošalji nam Duha Svetoga da nas uvede u svu istinu o Ocu (Iv 16,13), da nam podari sveto, blisko, unutarnje poznavanje! Ako motrimo veličinu i snagu tvojega Srca, motrimo njegovu božansku ljubav. Kad pazimo, primamo i čuvamo ono što govoriš, onda vidimo da si njegova Riječ. Što od Oca čuješ, tako govoriš (Iv 12,50).

Ako je svijet tvoju riječ čuvao i ove će naše riječi poslušati i pohraniti, uzeti k sebi (Iv 15,20). Koliko mi prihvaćamo i čuvamo tvoj smisao, tvoj način shvaćanja, Učitelju sveti? Daruj nam svoj razbor i svoju misao jer tako ćemo upoznati onoga koji te šalje, Apostole Očev!

Kad si nam noge oprao, upozorio si nas (Iv 13,16) i sada tražiš da se sjećamo i pamtimo. Ponavljaš nam (Iv 15,20). Nisam veći od tebe, Gospodaru! Koliko tebe svijet progoni, toliko i nas progoni. Ako tebe progonimo, sami sebe progonimo, proganjamo svoj vlastiti život.

Nismo mi tebe birali, nego ti si izabrao nas (Iv 15,16). Već si rekao i sada ponavljaš (15,19). Ti si izabrao svoju Dvanaestoricu, znaš koga si izabrao, a ipak među nama sotona, tvoj izdajnik, da se ispuni Pismo (Iv 6,70; 13,18).

Svojim svetim križem i svojim uskrsnućem prešao si s ovoga svijeta k Ocu (Iv 13,1). A nas je Otac iz ovoga svijeta dao tebi (17,6). Oca moliš – ne da nas makne sa svijeta – nego da nas čuva od zla, od zloga protivnika (17,15). Daješ nam svoju riječ, daješ nam sebe, ali mi nismo od svijeta kao što ni ti nisi od svijeta (17,14.16). Tvoje kraljevstvo nije od ovoga svijeta (18,36).

Bog je tako ljubio svijet da je tebe, Sina, milinu svoju, poslao (Iv 3,16). A svijet te mrzi, Isuse (Iv 15,18). Svako zlo koje činimo, mržnja je prema tebi, Ljubitelju naš! Tko čini zlo, mrzi svjetlost (Iv 3,20). Mrzimo te kad svjedočiš da su nam djela zla (Iv 7,7), a kad tebe mrzimo, mrzimo i Oca (2x Iv 15,23s)

I nas će svijet mrziti – ističeš dvaput (Iv 15,18s) – ako smo tvoji, jer nismo nešto njegovo (19) kao što to ni ti nisi. Zbog tvojega imena – složno Evanđelisti bilježe – svi će nas mrziti (διὰ τὸ ὄνομά μου Mt 10,22; 24,9; Mk 13,13; Lk 21,17; Iv 15,21). Nismo svojina ovoga svijeta, koju bi on u ljubavi uzeo k sebi, nego si nas ti iz svijeta izabrao da idemo i plod donosimo, plod koji vrijedi (Iv 15,16).

13. 5. 2023.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.