Molitva Isusu koji će poslati Duha Svetoga (Iv 15,26–16,4a)

uz današnje Evanđelje: ponedjeljak 6. vazmenoga tjedna

Presveto Trojstvo

Napisano na dan blaženoga Ivana Merza u drugoj pandemijskoj godini, evo hvala Bogu, u novom izdanju. Zrnce s našega Filozofsko-teološkog instituta Družbe Isusove, afiliranoga Papinskom sveučilištu Gregoriana i združenoga s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu, za njegovanje dublje vazmene radosti, za pojačanu molitvu Duhu Svetome, za čitanje i slušanje:

Molitva Isusu koji će poslati Duha Svetoga (Iv 15,26–16,4a)

Ti znaš, Tajanstveni, Utjelovljeni, Uskrsli, da si me otpočetka (ἀπ’ ἀρχῆς) izabrao za sebe, da svjedočim za tebe svojim životom (Iv 15,27).

Ne zaslužujem svojim silama, ali ponizno molim, primi me za sveti stol u dragocjenom, ganutljivom času Posljednje večere. Tumačiš svoje riječi, objašnjavaš s kojom svrhom govoriš (2x ταῦτα λελάληκα ὑμῖν ἵνα Iv 16,1.4). Govoriš mi zato da me sablazan ne pokoleba, da me ne zastraši i ne blokira (16,1), nego da i nju primim iz Božje ruke. Govoriš mi zato da uključim pamćenje kada dođe čas mojih progonitelja, da se mogu sjetiti i imati na pameti sve to jer ti si nam rekao (16,4a).

Otvori mi oči, Gospodine, otvori mi pamet da upoznam Oca i da upoznam tebe (Iv 16,3). To je najvažnije. Pa da nikoga ja ne izbacujem iz tvoje zajednice (16,2a), da si nikad ne umišljam kako je to bogoslužje i prinos Bogu da drugima ili sebi oduzimam život, tvoj dar – svojim ludim riječima i spletkama, svojom nerazumnom mržnjom i svojim oružjem – da ga uklanjam iz svijeta živih, odričem mu pravo da postoji (16,2b).

Odlaziš k Ocu da mi pošalješ Tješitelja, koji izlazi ususret, priskače u pomoć i brani me, bodri i podupire, oživljuje moje sjećanje. To je Očev Duh Istine, tvoj Sveti Duh, koji dolazi. U Ocu mu je izvor, zato će najbolje svjedočiti za tebe (Iv 15,26).

10. 5. 2021.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.