Isusu, Riječi Očevoj, koji daje i traži ljubav (Iv 14,21-26)

uz današnje Evanđelje: ponedjeljak 5. vazmenog tjedna

Nikolaj Košelev (1840.-1918.), Kristova glava

Ove godine baš na rođendan našega sveca, blaženoga kardinala Alojzija. Uz čuveni odlomak iz 14. poglavlja, iz Isusove pouke na Posljednjoj večeri. Odlomak izazovan, zagonetan, koji se u ovih svega šest redaka, biblijskih sedam puta vraća na ključni glagol Ivanova evanđelja: “ljubiti” (ἀγαπάω Iv 14,23[4x].23[2x].24). O da mogu ove slabašne riječi pružiti zaštitu, stvoriti prostor za utjehu, spoznaju i sveto pamćenje – za Duha Svetoga!
Mrvica s Gospodareva stola na našemu Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove, afiliranom Papinskom sveučilištu Gregoriana i združenom s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu, za smirenje i utjehu, za još dublje razumijevanje i primjenu Evanđelja, za čitanje i slušanje:

Isusu, Riječi Očevoj, koji daje i traži ljubav (Iv 14,21-26)

Dao si mi, Učitelju sveti, svoje božanske zapovijedi da budu moje; povjerio si mi ih da ih imam, da ih čuvam i obdržavam (Iv 14,21). Svoju riječ mi, evo, darivaš da je brižljivo čuvam kao svoju dragocjenost (14,23). To je riječ Očeva jer on te šalje (14,24). Ti si Riječ njegova.

Tako tebe ljubim – objašnjavaš (Iv 14,21) i ponavljaš (23). I onda mene tvoj Otac ljubi (21), svoju mi ljubav daje (23). I ti me ljubiš (21). A ako te ne ljubim, ne čuvam tvoje riječi (24).

Ti si Gospodin (Iv 14,22). Ne stvaraš spektakl i atrakciju za ovaj svijet, za našu zabavu i fasciniranost, nego sama sebe objavljuješ meni ako te ljubim, ako sam u tvojoj zajednici (14,22). O čudesne li tajne! Ti i Otac k meni ćete doći, kod mene ćete svoj stan podići (23).

Govorio si nam i poučavao nas dok si kod nas bio (14,25). Sada ti, Duše Sveti, dođi i priskoči mi u pomoć, odazovi se jer te prizivam, molim te da dođeš. Ti mi budi Učitelj u svemu, ti me podsjećaj na sve što nam je Sin Božji rekao (Iv 14,26)!

Oče vječni, k tebi uzdižem svoj nedostojan glas. Kao što si nam Sina svoga – jedinoga, ljubljenoga, milinu svoju – poslao (Iv 14,24), tako mi u svetom hramu njegova imena, zbog njega, po njegovu srcu, pošalji Svetoga Duha da me brani, da me tješi i bodri!

8. 5. 2023.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.