Gospodinu i Prijatelju kad mi daje svoju zapovijed (Iv 15,12-17)

uz današnje Evanđelje: petak 5. vazmenog tjedna

Chris Young, Bread of life (https://ldsart.com/collections/chris-young)

Poslušajte, preuzmite na Audio.com

Gospodinu i Prijatelju kad mi daje svoju zapovijed (Iv 15,12-17)

Hvala Bogu! Ovaj putu baš na dan našega sveca, sveca Božjega milosrđa, sv. Leopolda Bogdana Mandića. Novo, popravljeno izdanje. Iz jubilarne godine sv. Ignacija, u kojoj smo kao isusovci posebno molili da mognemo VIDJETI SVE NOVO U KRISTU, skroman prinos s našega Filozofsko-teološkog instituta Družbe Isusove, afiliranoga Papinskom sveučilištu Gregoriana i združenoga s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu, #outreach za okrjepu duši, za dublje razumijevanje i primjenu Evanđelja, za čitanje i slušanje:

Gospodinu i Prijatelju kad mi daje svoju zapovijed (Iv 15,12-17)

Kakav je to silan, božanski – prevelik – zahtjev koji stavljaš pred mene!? Da ljubim kao što si ti nas ljubio (“kao što sam ja vas ljubio” Iv 13,34; 15,12), da ljubim kao što je Otac tebe ljubio (15,9)!? Život svoj polažeš, dušu svoju daješ za nas jer nas ljubiš (15,13). To je najveća ljubav. Život nam daješ (Iv 10,28). Sada i meni zapovijedaš, i treći put ponavljaš, da mi jedni druge tako ljubimo (“ljubite jedni druge” Iv 13,34; 15,12.17).

To mogu jer si mene uzeo za prijatelja (Iv 15,16), ti si mene izabrao. Meni si, evo, sve objavio (γνορίζω 15,15), i nisam u tvom ropstvu. U početku pastiri su prepoznali i poslušali što im je Gospodin obznanio (γνορίζω Lk 2,15), a ti sada, za Pashu, meni priopćuješ sve što si čuo od Oca (Iv 15,15). Sebe mi daješ.

Prijatelj sam ti ako činim prema tvojoj riječi, ako stvaram ono što ti zapovijedaš (Iv 15,14). Želiš i osposobljavaš me da ispunim Očevu prazapovijed s početka, njegov blagoslov (“Donosite rod!” Post 1,28). Zato si me izabrao (Iv 15,16). I upravo zato što si me ti izabrao mogu donositi plod, plod kojemu daješ trajnu vrijednost. Donijet ću rod tako da u tvoje ime, s tvojim srcem, molim Oca i on će mi dati što zamolim. U tome je plodnost, u tome je prava veličina mojega života.

20. 5. 2022.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.