Budi nam dobar Pastir! (Iv 10,11-18)

Uz današnje Evanđelje: ponedjeljak 4. vazmenog tjedna; 4. vazmena – nedjelja Dobroga Pastira u god. B

Philippe de Champaigne, Le Bon Pasteur

Hvala Bogu! Još jedna mrvica s Gospodareva stola na našemu Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove, afiliranom Papinskom sveučilištu Gregoriana i združenom s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu. U novom, dotjeranom izdanju. Za duhovnu okrjepnu, za pojačanu radost u vazmenom vremenu, za čitanje i slušanje:

Budi nam dobar Pastir! (Iv 10,11-18)

Pokaži mi, Gospodine, dobrotu svoje duše koju polažeš za nas. Tebi se klanjam jer nam daješ svoj život.

Otac, koji te poznaje posvema, Otac koji te ljubi, dao ti je zapovijed. Zato imaš vrhunsku, životnu vlast. Možeš položiti život, možeš ga opet uzeti. U slobodi predaješ svoju dušu da je ponovno uzmeš.

Ti si dobar pastir jer si iskusio sudbinu jaganjca, jer si Jaganjac Božji, odveden kao janje na klanje za grijehe naše. Znaš što je to kad vuk grabi i razdire nevino janje.

Nisi plaćenik ni nadničar od jednoga dana, zagledan u vuka koji dolazi, umjesto da bdije nad stadom, koje je ovdje s njime. Stalo mu je do njegove nadnice. Za sebe se brine, za ovce na mari. Ne poznaje ih. Napušta ih, bježi, kao apostoli koji su tebe ostavili, razbježali se u strahu za svoj život.

Ti si Bog, naš poznavatelj. Do u najveću dubinu, od početka, izbliza me poznaješ. I ja tebe znam jer si mi se toliko puta po svojoj dobroti objavio i došao k meni. Ja sam iz onoga drugoga ovčinjaka. S velikom ljubavlju i žudnjom prepoznajem dubinu i boju, ljepotu tvojega glasa, žarko želim poslušati što mi govoriš. S radošću gledam: Ti si jedan pastir za sve nas. Pripadam jednoj, tvojoj živoj zajednici, koliko ja to hoću, jer ti me svojim pastirskim srcem rado primaš. Koliko te poznajem i prihvaćam toliko sam tvoj.

Nudiš mi da te poznam onom divnom, svetom, ljubavlju ispunjenom, odanom i vjernom spoznajom kojom ti Oca poznaješ. A ti mene znaš onim znanjem kojim tebe Otac do kraja poznaje, grli te toplo, očinski, u tebi mu sva milina.

25. 4. 2021.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.