Uskrslom Isusu koji nije samo duh (Lk 24,35-48)

Uz današnje Evanđelje: Vazmeni četvrtak – peti dan Vazmene osmine

Uskrsli Isus pred svojim apostolima

Poslušajte, preuzmite na Audio.com

Hvala Bogu, nova mala premijera! U devetnici Božjemu milosrđu, dok punih osam dana ponavljamo “danas”, može li ovo pomoći da još bolje upoznamo onog pravog Jaganjca Božjeg? Mrvica s Gospodareva stola na našemu Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove, afiliranom Papinskom sveučilištu Gregoriana i združenom s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu, za smirenje i utjehu, za još dublje razumijevanje i primjenu Evanđelja, za čitanje i slušanje:

Ilustracija: Marijan Gajšak, Uskrsnuće; Glazba: Händel, Koncert za orgulje i orkestar, op. 7, br. 1., st. 1. – Advent Chamber Orchestra

Dopusti mi, Dobri, na ovaj neznatan način svemu svijetu iznijeti kako nam Otac nebeski daje da te prepoznamo. Poznat si nam, spoznajemo te dok zajednički s tobom blagujemo, dok dijelimo hranu. Lomiš kruh za nas. Sebe razlamaš i daješ.

Dok te misli izvodim, dođi, Slavni, stani posred mojega života pa makar sam u strahu i prepast me stišće. Pa makar s brojnim logičnim promišljanjima koja mi se dižu u glavi, kažem: »Ne, nemoguće. To je samo duh!« Dođi i daruj mi mir!

Pokaži mi svoje ljudske ruke i noge, svete, vrijedne, iste one koje si imao dok si bio s nama. Pokaži mi da si to ti! I razveselit ću se tako da od radosti neću vjerovati nego ću se utopiti u velikom čuđenju.

To si ti. To su tvoje ruke i noge čavlima probodene, na križ pribijene. Živ, gladan, od nas ribara tražiš zalogaj. Kao što ćeš ti nama pripraviti doručak nakon bezuspješne ribarske noći, tako sada od nas uzimaš i jedeš kao pravi čovjek. Pozivaš me da opipam i osjetim tvoje tijelo, jer ovdje si, s tijelom i kostima.

Da, bio si s nama. Govorio si nam svoje riječi. Objavio si nam Očevu volju da se ispuni sve što cijela Biblija piše o tebi – i Zakon i Proroci i Spisi. Otvori vrata moga razuma, uskrsli Gospodine, tako da mogu pravo shvatiti Sveto pismo, da mogu primiti tvoje božanske riječi, da mogu o tome živo svjedočiti: Mesija će trpjeti i trećega dana ustati od mrtvih. Na osnovu tvojega svetog imena, Gospodine, proglašavat ćemo obraćenje za sve narode, proglašavat ćemo da Bog oprašta naše grijehe.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.