Sinu Čovječjemu, koji ima biti podignut (Iv 3,7b-15)

uz današnje Evanđelje: utorak 2. vazmenog tjedna

U noći, Isusu, s Nikodemom. 3. popravljeno izdanje. Iz protekle godine sv. Ignacija. Mrvica s Gospodareva stola na našemu Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove, afiliranom Papinskom sveučilištu Gregoriana i združenom s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu, za smirenje i okrjepu duši, za novo otkrivanje i primjenu Kristova Evanđelja, za čitanje i slušanje:

Sinu Čovječjemu, koji ima biti podignut (Iv 3,7b-15)

Hvala ti, Učitelju sveti, Božji, što me primaš, meni se u miru posvećuješ i strpljivo me poučavaš. Sišao si s neba (Iv 3,13), postao ljudski potomak zato da ja u tebi imam život, život koji ostaje (Iv 3,15), život za kojim toliko žudim. Već treći put upravljaš mi riječ potvrde i smirenja, riječ sigurnosti i uvjerenja: zaista, zaista kažeš mi (Iv 3,3.5.11).

Toliko želim poslušati i prihvatiti tvoju pouku o novom rođenju, o rađanju odozgora, s neba (Iv 3,3.7s). Želim i ja da me kao osobu Duh Sveti rodi.

Postavljam ti svoje pitanje nalik na tvoju Majku na početku. Već drugi put pitam: “Kako?” (Iv 3,4.9 usp. Lk 1,34). U to pitanje stavljam svoje rane, svoja drhtanja i nemire, svoj najdublji strah, svoju najdublju želju. Moje muke sjedini sa svojom svetom mukom, posveti ih svojim križem!

Odgovaraš mi milosrdno, dobrohotno, ponajprije o prirodi koju prilično dobro poznam. Govoriš mi o vjetru koji puše po svome (Iv 3,8). Iz tvojih usta spremno primam prijekor i lošu ocjenu. Premda poučavam, ono najvažnije ne znam i propuštam (Iv 3,10).

Ti, Gospodine, s Ocem i Duhom, daješ svjedočanstvo o onome što motriš i poznaješ, a mi sa svojim farizejskim srcem ne prihvaćamo (Iv 3,11). Ako mi vjetar ostaje tajnovit i izvan mojih sila, koliko je tek Duh iznad mene. Zato me podsjećaš na sveti Zakon, na Božju Riječ i na Mojsijevo djelo (Iv 3,14). Najavljuješ da ćeš i ti po Očevoj volji biti uzdignut. To je tvoja sveta žrtva, tvoj Križ i Uskrs i Uzašašće, savršen prinos Bogu! Zato vjerujem (usp. Iv 3,12) da si ti moj Gospodin, zato ti se klanjam i šutim.

3. izd. 18. 4. 23. (2. izd. 26. 4. 22.; 14. 4. 2021.)

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.