S farizejem Nikodemom kad mu Isus govori o rođenju od Duha (Iv 3,1-8)

Uz današnje Evanđelje: ponedjeljak 2. vazmenog tjedna

Isus i Nikodem

Poslušajte, preuzmite na Audio.com

Uz početak čuvena noćnog razgovora s Isusom. Prije Savla, farizej Nikodem izbliza se susreo sa Spasiteljem. S našega Filozofsko-teološkog instituta Družbe Isusove, afiliranoga Papinskom sveučilištu Gregoriana i združenoga s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu, za predah i prikupljanje snaga, za još dublje upoznavanje i primjenu Kristova Evanđelja, za čitanje i slušanje:

S farizejem Nikodemom kad mu Isus govori o rođenju od Duha (Iv 3,1-8)

Čovjek sam, Božje stvorenje. U meni gori revnost za Božji Zakon. Zato sam među prvacima u Božjem narodu.

I noću (νυκτός Iv 3,2; 19,39) me primaš, Isuse dobri, kada dolazim iz svojega razbora, opreza. Iz bojazni. Noć je i moja – dobra, nije samo Judina – zla (νύξ 13,30).

Na veliki blagdan Pashe u Svetomu gradu mnogi su promatrali tvoje čudesne znakove i došli do vjere u tebe (2,23). Pa i tebe gledam kao Rabbija. Učitelj si (διδάσκαλος Iv 3,2). Obraćam ti se u množini – je li to nespretno dostojanstvo, ili želim govoriti u ime svih nas prvakâ narodnih kao posrednik?

Sudim da si od Boga i da je Bog s tobom (Iv 3,2). A ti moj pogled vraćaš na mene. Želim li vidjeti da je Bog kralj, moram se roditi odozgor (ἄνωθεν 3,3.7). Želim li ući i biti član Božjega kraljevstva, nudiš mi rođenje iz vode i Duha (Iv 3,5).

Razmišljam prirodno i pitam kako bih mogao opet ući u majčinu utrobu (3,4), dok ti bjelodanu stvar ističeš: od tijela se tijelo rađa. A duh je od Duha (3,6). Stoga se ne trebam čuditi (3,7).

Odgovaraš mi (ἀποκρίνομαι 3,3.5). Nisam kao oni pred kojima ćeš šutjeti jer nema ni svrhe ni ploda govoriti (Mk 14,61; Iv 19,9). Dvaput mi s najvećim naglaskom upućuješ svoju pouzdanu riječ, i još jednom ćeš: Zaista, zaista kažeš mi (ἀμὴν ἀμὴν λέγω σοι Iv 3,3.5.11). Triput, kao nikome drugome.

Povedi me, Učitelju sveti, da iz prirode naučim kako prepoznati i poslušati glas Duha Božjega, da me on donosi na ovaj svijet i daje mi život, da me vodi kamo on hoće!

17. 4. 23.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.