Nahrani mi dušu! (Iv 6,1-15)

S Filipom i Andrijom kad Isus čudesno hrani mnoštvo

Uz današnje Evanđelje: petak 2. vazmenog tjedna

Evo ovdje dječak koji ima pet ječmenih kruhova i dvije ribice! Ali što je to za tolike? (Iv 6,9)

Poslušajte, preuzmite na Audio.com

Mrvica s Gospodareva stola na našemu Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove, afiliranom Papinskom sveučilištu Gregoriana i združenom s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu, za smirenje i utjehu, za još dublje razumijevanje Kristova uskrsnuća, za čitanje i slušanje:


Nahrani mi dušu! (Iv 6,1-15)

Istiniti Proroče, kojega smo čekali, došao si na naš svijet. Prelaziš i na drugu stranu ovog našega mora kojemu ime dajemo po cijeloj galilejskoj pokrajini, ali i po carskom gradu Tiberijevu.

Uspeo si se na goru. I opet ćeš, poslije, nakon što se čudo dogodi.
Pred središnji Blagdan otkupljenja, stvaranja naroda, pred blagdan Velikog izlaska, sjediš s nama.

Pogledaj svetim očima sve nas, silno mnoštvo (2x ὄχλος + πολύς Iv 6,2.5), koji te slijedimo (ἀκολουθέω 6,2). Dolazimo k tebi (ἔρχομαι 6,5). Promatrali smo čudesne znakove koje činiš na nama bolesnima (σημεῖον 6,2). I opet ćemo vidjeti znak (σημεῖον 6,14).

Samo muškaraca ima oko pet tisuća na okupu. Sve da dvjesto radnih dana uložim tko će zaraditi toliko da se svi nahranimo? Nije dosta! Stavljaš nas na kušnju, ali ti vidiš i cijeniš ono što mališ, nedorastao dječarac ima – jedan od tvoje najmanje braće (usp. Mt 25,40): kruščić od ječma (2x κρίθινος 6,9.13), po jedan na tisuću muževa, i dvije ribe koje su ribari ulovili.

Uzimaš kruh, zahvaljuješ – zahvaljuješ Ocu vječnomu točno onako kako će Evanđelja biblijskih sedam puta za te zabilježiti (εὐχαριστήσας Iv 6,11 usp. Mt 15,36; 26,27; Mk 8,6; 14,23; Lk 22,17.19). Možemo se pouzdati u tebe. Udijeli nam i danas od toga kruha! Daj nam koliko hoćemo tako da možemo nasititi dušu, utažiti svoju glad!

Kao što si nam zadao da ljude smjestimo (6,10), tako sada tražiš da pokupimo što je preostalo da ne propadne (6,12). Ali to nisu samo mrvice, višak. To je novo obilje: za svako pleme Božjega naroda puna košara.

Sada nam, Gospodine, ne dopuštaš da prepoznamo u tebi kralja. To ćeš učiniti kad dođe tvoj čas, kad budeš predan, izručen upravitelju koji zastupa velesilu, gospodara ovoga svijeta. Ponizan, jasan, reći ćeš: »Kralj sam!« (βασιλεύς Iv 18,37 usp. 6,15). A onda ćeš nam u uskrsnuću dokazati da tvoje kraljevstvo nije od ovoga svijeta.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.